Славчев: С приходите от минивецовете може да се инвестира в детските градини и поликлиниките на София 08.11 | 09:41

ДКЦ-тата могат да кандидатстват за енергийни помощи, смята общинският съветник

От iNews.bg

София има идеална инфраструктура за създаването на минивецове. Това коментира по време на заседание на Постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране общинският съветник и съпредседател на "Политическа група 5” Симеон Славчев. Той повдигна въпроса за изграждането на минивецове, чието решение все още се бави. Съоръженията са екологично чисти и могат да донесат сериозни приходи на столицата, отбеляза общинският съветник. Това са пари от нищото, които могат да отиват за социални цели, за детски градини, поликлиники и болници, предлага Славчев.

Вариантите за изграждане на минивецове са два – със средства от Общината или чрез инвестиции от публично-частно партньорство. За да се уточнят подробностите и идеята да се приведе в действие, съпредседателят на "Политическа група 5” даде предложение да се създаде работна група към Комисията по инженерна инфраструктура. Предложението му беше прието.

По време на заседанието Славчев повдигна и въпроса за енергийното обследване на ДКЦ-тата. Той обясни, че поликлиниките биха могли да кандидатстват за енергийни помощи и така да облекчават бюджета си и да избегнат проблеми и неплатени сметки към доставчици. Такова обследване обаче не може да се случи, тъй като ДКЦ-тата трябва да имат паспорти за сградите си, а пари за това не са отделени. Общинският съветник предложи в бюджета за 2019-та да бъдат заложени целеви средства за това.

Водещи