Слагат охрана на опасните пешеходни пътеки 16.11 | 15:47

Патрули на КАТ ще пазят 50 опасни зебри в столицата

От Цанка Донкова

Охрана ще пази опасните пешеходни пътеки. Патрули на КАТ ще бдят над 50 зебри в столицата в рамките на акция "Пешеходна пътека”. Тя тече от миналия петък и ще продължи през цялата следваща седмица по инициатива на шефа на на СДВР Младен Маринов и началника на отдел "Пътна полиция” в столичния КАТ Тенчо Тенев.

Целта е да се намалят инцидентите с пешеходци в най-натоварените кръстовища на София.

Затова на 50 опасни пешеходни пътеки в столицата ще дежурят патрули на КАТ, които освен за шофьори, които не пропускат пешеходците, ще дебнат и за неправилно пресичащи.

В рамките на първите 24 часа от провеждането на акцията са глобени 15 пешеходци, които са можели да се превърнат в потенциални жертви на пътя заради неразумното си пресичане, обяснява Тенчо Тенев, съобщава в. "Монитор”.

Стойността на глобата за пешеходец, пресякъл на червен светофар, е 10 лева, а за водач, отнел предимство на пешеходец, санкцията е 50 лева.

Няма да се пишат актове, а ще се издават единствено фишове на провинилите се. За първото денонощие на акцията 30 шофьори са били наказани с фиш. Статистиката сочи, че всяка седмица в страната при катастрофи загиват повече от 12 души.

От началото на годината до края на октомври само в столицата са регистрирани 1096 произшествия с пострадали. Загинали са 46, а ранените са 1267. Тежките катастрофи са с 69, ранените - с 38 повече от миналата година за същия период.

Водещи

Най-четени