Слагат подземни контейнери на Женския пазар в София 07.06 | 17:16

Петър Диков обеща, че новостите ще са много

От iNews.bg

Реновираният Женски пазар ще разполага с подземни контейнери. Това съобщи главният архитект на София Петър Диков. Той уточни, че те ще бъдат експеримент за столицата.

"На пазара са разположени 21 контейнера малък обем, от 1 кубик и 3 контейнера от 3 кубика за сметосъбиране. Ако този експеримент се окаже успешен, се надявам, че в следващите години ще подменим тези грозни и мръсни казани по софийските улици за едно европейско сметосъбиране", обясни архитектът.

"Новости има доста – там се изчисти целият квартал от всякакви видове сергии и навеси. Вместо да обяснявам с думи, мисля, че софиянци ще разберат реално как ще изглежда в момента, в който се приключи. Направени са изцяло нови настилки. Сградите, в които са разположени търговските обекти, са изцяло обновени. Павилионите не са това, което беше по първоначалния проект. Имаше изисквания от търговците на Женския пазар да бъдат направени на по-малки модули, за да може да има повече възможност за дребните търговци, което ние направихме", каза още главният Петър Диков.

Той обясни, че е имало допитване до гражданите за новия облик на емблематичния пазар за столицата. Диков каза, че гражданите са участвали в обсъжданията на проектите, в оценяването, както и в сформирането на екипа, който го прави.

"Това ще са и хората, които после ще оценяват нашата работа", допълни той.

"Ние сме пуснали предписание на всички собственици на имоти наоколо да си ремонтират фасадите. Има много красиви сгради, които в момента са занемарени и ако се реновират, съм убеден, че там след 2 - 3 години ще стане една прекрасна част от центъра на София", коментира още главният архитект на София, предаде агенция "Фокус".

Петър Диков посочи, че Женският пазар ще започне да работи отново през юли. Очаква се датата на официалното откриване да бъде определена от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Водещи

Най-четени