Слагат таван за бонусите на регулаторите 02.03 | 15:11

Законовите промени на първо четене касаят КФН, КЕВР и КРС, добавят КЗК и СЕМ

От iNews.bg

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за Комисията за финансов надзор, внесен от депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров, които предвиждат нов и по-ясен начин на определяне и таван в допълнителните възнаграждения на ръководните членове на КФН, КРС и КЕВР. В гласуването участваха 100 народни представители, от които 98 бяха "за", а двама се въздържаха, "против" нямаше, предаде БТА.

В мотивите си вносителите от Гражданския съвет на РБ посочват, че липсва ясен регламент за определяне на допълнително възнаграждение на служителите и ръководството в някои регулатори – Комисията за финансов надзор (КФН), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Към тях между първо и второ четене вносителите ще добавят Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Съветът за електронни медии (СЕМ).

Промените предвиждат въвеждане на публично известна методика, по която да се определят допълнителните възнаграждения на служителите в трите комисии в зависимост от реално свършената от тях работа и постигнати резултати. Въвежда се таван на допълнителните възнаграждения, така че те да не надхвърлят основното възнаграждение на съответния член или служител към комисиите.

Петър Славов обясни, че по сега действащото законодателство повечето регулатори могат сами да определят размера на заплатите и допълнителните си възнаграждения.

"Независимостта на регулаторите не означава те сами да си определят заплатите", каза Мартин Димитров. Той е категоричен, че "след казуса с КТБ и високите заплати в БНБ, не е редно да се оставят регулаторните органи сами да си определят заплатите".

"Трябва да сложим тавани на заплатите. Трябва ли да изчакаме поредния голям скандал, за да вземем това решение", заяви още Димитров.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт определи внесения законопроект като "добър".  

Водещи

Най-четени