След 10 години отново фалстарт на делото за сградата-убиец на „Алабин“ 07.07 | 15:53

През октомври ще е процесът срещу четирима обвиняеми за смъртта на двете момичета

От iNews.bg

Делото за рухналата преди 10 години сграда на столичната улица "Алабин" отново не успя да тръгне по същество. Следващото заседание е през октомври, когато бащата на едното от двете загинали при инцидента момичета трябва да успее да организира защитата си.

Според обвинителния акт през септември 2006 г. при ремонтни дейности сградата на улица "Алабин" падна върху автомобила на Деница Ченишева и Петрина Христова и ги уби на място. Последва 10-годишно разследване, по време на което се смениха петима прокурори. Един дори пожела да приключи случая заради липса на физически отговорно за трагедията лице. Съдът обаче отмени преди 3 години прекратяването на делото и то започна отначало.

Днес на подсъдимата скамейка застанаха собственикът на сградата Георги Кирчев, Петър Петров, който е трябвало да контролира ремонта, Николай Симеонов - управител на фирмата за архитектура, а Манчо Иванов - собственикът на фирмата, която е извършвала ремонтните действия, е задочният подсъдим. Всички те ще отговарят за причиняването на смъртта на двете млади жени поради незнание или немарливо изпълнение на работата.

След като се оказа, че бащата на Петрина не е готов с документите, за да бъде конституиран в процеса като частен обвинител и граждански ищец, съдът така и не успя да даде ход на делото по същество. Дело, което се превърна в символ на бавното правосъдие, предаде БНР.

Причината за решението на съда е, че един от частните обвинители - Мариян Христов, поиска служебен адвокат. Един от подсъдимите - Манчо Иванов, пък не се яви на днешното дело и бе представляван само от адвоката си, съобщи БГНЕС.

"Двама прокурори са оказвали в миналото натиск да няма дело. Самият срок доказва, че прокуратурата не е работила добре. Надявам се сега да промени нещата", заяви майката на едно от загиналите момичета - Александрина Чемишева.

Тя си спомня за първите двама прокурори, които са искали да бъде приключено делото със заключение, че сградата се е самосрутила. Следващите прокурори обаче са доказали, че това не е вярно.

"Определено имаше натиск. В лицето на двама прокурори - Чавдар Ангелов и Първолета Никова. Те точно за това работеха - да няма дело”, категорична беше почернената майка. Тя се надява да излезе истината за случилото се, независимо, че има хора, които са забравили за трагедията от преди 10 години.

Страните коментираха решението на съда. Според адвоката на подсъдимите това е съвсем обичайна процедура. Той пък заяви, че институциите трябва да бъдат на подсъдимата скамейка, тъй като са позволили сградата да стигне в състоянието, в което рухна през 2006 г.

 

 

Водещи

Най-четени