След София Узунов захвана чистка в МВР и по места, било оптимизация 01.03 | 16:28

Вътрешният министър маха зам.-шефовете на областни дирекции в Пловдив, Варна, Бургас и Хасково

От iNews.bg

Чистката в системата на МВР продължава. Служебният вътрешен министър Пламен Узунов е освободил със своя заповед четирима зам.-директори на областни дирекции, съобщиха за Дарик от пресцентъра на вътрешното министерство. Става въпрос за заместниците в градовете Пловдив, Варна, Бургас и Хасково. От министерството обясниха, че това се прави с цел "оптимизация", тъй като единствено в тези четири града зам.-директорите не са съвместявали и друга длъжност. Понастоящем на тях ще им бъде предложена нова позиция в системата.

Един от освободените от длъжност е зам.-директорът на ОДМВР – Пловдив, комисар Георги Георгиев. "Аз съм служител на МВР и би трябвало да ми предложат друга длъжност", коментира Георгиев пред Фокус. И призна правото на министъра да кадрува, тъй като "структурата на МВР била йерархическа и той бил длъжен да изпълнява решението на министъра".

"Това са нещата от живота. Не е важно дали съм обиден, или не. Важно е това решение да не се отразява на хората надолу", каза комисар Георгиев. Той счита за важно изборите да бъдат организирани добре и да се оправдаят големите очаквания на обществото към МВР за справяне с тази тежка организация.

Комисар Георги Георгиев заемаше тази длъжност от декември 2015 г. Дотогава той бе началник на сектор "Индустрия и търговия" към отдел "Икономическа полиция".

Съкратени са и двата щата за заместник-директор на Областната дирекция на МВР в Хасково. Георги Бехов и Недан Хаджиев, които заемаха постовете, остават на работа в системата. На фона на тези рокади все по-засилено се говори, че се очаква смяна и на директора на Областната дирекция на полицията в Хасково.

В началото на миналия месец служебният министър Пламен Узунов освободи и шефа на дирекция "Инспекторат” Николай Гешев. Той заемаше длъжността от 2014 г., а през 2015 г. по искане на прокуратурата Гешев проверява именно работата Пламен Узунов, който тогава бе началник на областната дирекция на МВР в Пловдив. Поводът беше скандал с полицаи, които не реагираха адекватно на инцидент, при който шофьор блъсна и уби пешеходец на зебра. Скандалът впоследствие доведе до оставката на Узунов.

През миналата седмица отново по искане на Узунов, с указ на президента Румен Радев бе освободен и главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. Впоследствие Костов обвини служебния премиер Огнян Герджиков и министър Пламен Узунов, че са му оказали натиск да напусне, за което внесе и сигнал в прокуратурата. Напускането на Костов дойде само дни, след като двамата с Узунов заявиха, че работят добре и отрекоха да има различия помежду им.  

Водещи

Най-четени