След градушката – потоп 21.07 | 21:20

Все повече хора застраховат имуществото си, земеделците се страхуват за реколтата си

От Мая Александрова

След щетите при последните бури и градушки все повече българи застраховат имуществото си, а земеделските производители изпитват силни притеснения за реколтата си.

Градушка поразява 250 декара от нивата на Цветан Цеков преди две седмици. Eчемикът там е готов за жътва.

"Намерихме само блато и само сламките стърчат, без да има клас по тях", оплака се земеделецът пред bTV.

Фермерът е от малцината в региона, които редовно застраховат земята си.

"Застраховам на 60 лева на декар, давам по 1500 лева всяка година, досега не съм имал щети, а тая година се случи. Аз застраховам, защото това е завод под открито небе, все едно, че един завод да няма покрив и работниците да стоят до машините и отгоре да вали дъжд, могат ли да работят? Ако не съм застраховал, може би да съм пил една студена вода и да съм приключил със земеделието", обяснява Цеков.

Той ще получи 4 500 лв. обезщетение.

След пороите във Врачанско не отчитат ръст на земеделските застраховки. В София обаче сключването на полици расте.

"За същия период на миналата година 60% ръст имаме на желаещите да се застраховат", посочи Стефан Софиянски, мениджър в застрахователна компания.

Големите градове остават незащитени от системата за борба с градушките, а едва една трета от обработваемата земеделска площ у нас е покрита от полигоните, които се борят с ледения дъжд. Агенцията за борба с градушките е изстреляла 11 700 ракети за предотвратяване на стихията. Това е с е два пъти и половина повече от използвания арсенал за цялата 2013 г.

"Бяхме приготвили един проект, с който да разширим нашата защитавана територия с 6 милиона декара. За съжаление този проект не влезе в приоритетите на оценителната комисия и не беше одобрен", обясни Николай Николов от Изпълнителната агенция "Борба с градушките".

От агенцията признават още, че наличните количества ракети срещу градушка са на критичния минимум.

Застрахователите обаче успокояват, че имат достатъчно средства за покриване на щетите след доста по-тежки природни бедствия от градушката над София преди две седмици.

Водещи

Най-четени