След доклада на ЕК – правителството с "екшън план" 22.01 | 13:29

Бил "обективен, точен и неполитизиран", отсече Златанова

От Теодора Кокаланова

ЕК отказа да определи доклада си за България като положителен или отрицателен, но изрази мнение относно недостатъчната работа в съдебната реформа и борбата с престъпността и корупцията.

При представянето на докладите за България и Румъния говорителят на Еврокомисията Марк Грей отказа да коментира влизането в Шенген, тъй като обвързването му с мониторинга е неподходящо.

Днешният доклад за България обхваща дейността на три правителства. На това основание не може да бъде даден еднозначен отговор за оценката на работата на сегашното българско правителство.

"Това не е оценка на настоящото правителство, нито е оценка на предходния кабинет. Няма да се впуснем в оценяването или не на дадено правителство. Уверени сме, че настоящото българско правителство ще възприеме този доклад сериозно и ние определено сме решени да работим с тях, за да гарантираме, че ще бъде постигнат напредък", подчерта говорителят на комисията Марк Грей.

В документа от Брюксел се посочва, че е нужно България да работи по-усилено за реформи и да демонстрира убедителни резултати във всички области. "Правителството приема доклада на ЕК за точен и веднага ще предприеме мерки по него", коментира от своя страна вицепремиерът Зинаида Златанова след редовното заседание на Министерския съвет.

"Докладът на Европейската комисия за напредъка на страната ни по механизма за сътрудничество и проверка е обективен, точен, неполитизиран по никакъв начин и е много професионален", допълни вицепремиерът. Златанова посочи, че на специално заседание с Висшия съдебен съвет ще обсъди мерките, които правителството трябва да предприеме, допълва БТА.

"Няма как да не отбележим разделението на властите и ненамесата в работата на съдебната власт”, посочи още Златанова.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев също изрази готовност правителството да работи на високи обороти, по "екшън план". "Констатациите в доклада трябва да се разглеждат като възможност да се фокусираме в правилната посока, в която трябва да се вложат повече усилия", заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи.

"Скоро ще можем да се похвалим, че отчетената положителна тенденция дава конкретни резултати и че имаме сериозен напредък”, коментира той. Официалното представяне в Брюксел на 13-ия доклад за България по механизма за сътрудничество и проверка изрази задоволство, че са отчетени усилията положени в последните шест месеца, допълва БТА.

Водещи

Най-четени