След дъжд – качулка! Намерихме пари за борба срещу градушките 09.07 | 12:41

Кабинетът отпусна 1,2 милиона лева за закупуването на ракети против природното бедствие

От iNews.bg

Правителството отпусна 1,2 млн. лв. за закупуване на допълнителни количества ракети против градушки. След мощния валеж на ледени късове, който помля София вчера, кабинетът взе решение да купи допълнителни ракети. В столицата са причинени немалко щети. Един човек загина, след като го затрупа дърво, а десетки получиха наранявания. Нанесени са сериозни щети върху реколтата и има пострадали земеделски работници.

Въпреки добрата зареденост с ракети против градушки, поради интензивната и непостоянна климатична обстановка само през месец май са изразходвани около 200% повече ракети в сравнение с количествата, използвани в предходните години, обясниха от пресцентъра на Министерския съвет. В началото на юли са доставени нови количества, но продължаващата опасна обстановка налага дозареждане, за да не се допусне природното бедствие да унищожи селскостопанската продукция.

С две постановления са одобрени допълнителни разходи в размер на 3,4 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието и храните, в които влиза и тази сума.

Останалите 2,2 млн. лв. са планирани в централния бюджет и са предназначени за актуализацията на цветна цифрова ортофотокарта на страната чрез ново самолетно заснемане.

Цифровата ортофотокарта не е обновявана от 2010-2011 г. Чрез обновяване на картата се следят промените в ползването на земеделски земи, въз основа на което се определят тези от тях, които отговарят на изискванията за подпомагане по схемите за плащане на единица площ от европейските фондове и от националния бюджет. Поддържането на необходимото качество на базовите данни ще сведе до минимум възможностите за нерегламентирани плащания на площ.

Водещи

Най-четени