След жегата идва силен вятър 25.06 | 10:22

За 18 области в страната за днешния е обявен код "жълто"

От Кремена Бедерева

За 18 области в страната за днешния е обявен код "жълто", според прогнозата на НИМХ-БАН за опасни явления в страната, информират от там. Предупреждението е поради очаквания вятър със скорост над 50 км/ч., чиито пориви могат да превишат 70 км в час.

Заради опасността от силен вятър е обявен код "жълто" за Видинско, Монтанско, Врачанско, Плевенско, Великотърновско, Русенско, Силистренско, Разградско, Търговищко, Шуменско, Варненско, Бургаско, Добричко, Сливенско, Ямболско, Старозагорско, Пловдивско и Кърджалийско.

Метеоролозите предупреждават за потенциално опасно време, като се прогнозират метеорологични явления, които не са необичайни. Но все пак, синоптиците апелират за повишено внимание.

През страната ще премине студен атмосферен фронт. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, ще се усили, през деня - умерен и временно силен. С него в страната ще продължи да нахлува студен въздух.

Дневните температури в северозападната половина от страната ще се понижат чувствително и максималните ще са между 22 и 27 градуса, а в Югоизточна България ще се задържат все още високи - до около 30 градуса, в София - около 22 градуса.

По Черноморието ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността, по-значителни след обяд над северните райони. Главно там ще превали краткотраен, но интензивен дъжд, придружен с гръмотевици.

Максималните температури на въздуха ще са между 27 и 30 градуса. Температурата на морската вода е 23-24 градуса. Вълнението на морето по крайбрежието ще бъде 1-2 бала с тенденция на усилване.

В планините времето ще бъде доста ветровито - със силен, по откритите части - и бурен запад-северозападен вятър. Ще има променлива облачност, от запад намаляваща по-късно през деня и до слънчево. На места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици.

На 1200 метра към обяд температурите ще бъдат около 15, на 2000 метра - около 8 градуса и ще продължат да се понижават. В неделя и в понеделник ще е хладно и ветровито, с променлива облачност, над западните райони - намаляваща до слънчево време, а над източните - по-често ще е значителна, с превалявания.

Максималните температури ще са между 20 и 25, в югозападните райони - до 27 градуса.

Водещи

Най-четени