След корупционния скандал в ДАИ: Отнемат купените шофьорски книжки 01.04 | 16:12

Имената на "пишман шофьорите" ще лъснат при проверка на школите за кормуване, за които има данни, че манипулират изпитите

От Ростислава Иванова

МВР започва проверки на документацията във всички школи за кормуване, за които има данни, че манипулират шофьорските изпити. Целта е да бъдат открити и отнети всички нередовни шофьорски книжки, издадени срещу подкуп, без кандидатът да се е представил успешно на изпитите. Това беше решено на работно съвещание, на което присъстваха премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Румяна Бъчварова, главният секретар на МВР Георги Костов, директорът на ГД "Национална полиция” Христо Терзийски, директорът на СДВР Младен Маринов, зам.-главният прокурор Борислав Сарафов и административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Даниела Попова.

Съвещанието бе свикано заради големия корупционен скандал в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация” (бившата ДАИ), при който бяха констатирани злоупотреби и корупционни схеми.

На срещата бяха обсъдени мерките, които трябва да се предприемат във връзка с фалшифицираните изпитни протоколи, както и преустановяване на констатираните порочни практики. Посочена беше необходимостта да се отнемат нередовно издадените шофьорски книжки въз основа на фалшифицирани изпитни протоколи и мерките, които може да бъдат предприети за отнемането им.

В тази връзка на МВР ще бъде възложена проверка на валидността на издадените свидетелства за правоуправление на МПС и на лицензии, за които има данни, че са били предмет на манипулации, става ясно от съобщение на пресслужбата на правителството.

Припомняме, че организираната престъпна мрежа бе разкрита преди два дни при съвместната операция на ДАНС, ГДБОП и Прокуратурата. При акцията бяха извършени множество арести на шефове и инспектори от автомобилната администрация в цялата страна, начело с директора на ДАИ Цветомир Цветанов. При обиските на домовете им бяха иззети големи суми с пари, а скритите авоари на Цветанов, получени по корупционен начин, бяха над 170 000 лв. в дома му и още ад 400 000 – в къщата на тъста му.

Сред основните причини зад множеството катастрофи по пътищата у нас и големия брой жертви и пострадали в тях, по които страната ни дели първо място в ЕС заедно с Румъния, се крие липсата на правоспособност на шофьорите.

Само за последния месец март броят на загиналите по пътищата е 49 души, а ранените са 649. За трите месеца от началото на годината смъртните случаи при пътни инциденти пък са 130, а пострадалите - 1677. За по-марко от 100 дни в страната са станали 1410 тежки катастрофи, сочи черната статистика на МВР.

През 2015 г. в страната са регистрирани 7225 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 708 души и са ранени 8971 (от които 6676 леко и 2295 тежко), показва още справката.

 

Последната специализирана акция на Главна дирекция "Национална полиция”, проведена от 29 февруари до 6 март, е констатирала 6062 нарушения на пътя, за които са издадени 6792 фиша и са съставени 4038 акта. Броят на установените неправоспособни водачи е 580.

Водещи

Най-четени