След пороите: Обстановката в пострадалите места се нормализира 27.05 | 13:50

Частично е възстановено и елзахранването

От iNews.bg

Нормализира се обстановкатата в Габрово след обилните валежи, които причиниха материални щети. Възстановено е и електричеството на кварталите и селата, които останаха без ток заради авария в далекопровод. Все още обаче не са захранени отделни абонати. За това съобщиха региоалните кореспонденти на БНР.

Продължава разчистването на дерета и водостоци, както и на блокираните от земна маса пътища към няколко квартала и села в общината. В аварийните работи са ангажирани екипите на 12 фирми и дружества в Габрово, които разполагат с тежка техника.

Нивото на Стара река, която след проливните дъждове заля села и част от Казанлък, вече спада чувствително. Екипи на община Казанлък продължават работа по отстраняване на щетите, съобщи за "Хоризонт" Галина Стоянова – кмет на общината.

В село Енина продължава разчистването на пътя към Крън, който беше затрупан от свлачище. По-късно днес се очаква да бъде отворен. За укрепване на Стара река в участъка на селото, Стоянова каза:  "За него сме подавали преди две години в "Бедствия и аварии" проект, с 200 хиляди лева да се укрепи с бетонни панели дерето. Сега ще са значително повече средства, тъй като трябва да бъдат възстановени разрушени малки мостове."

 

В Казанлък още от снощи е възстановено електро- и водоснабдяването. Там, където минава реката, пътят временно е затворен. Предстои да бъдат изчислени щетите от бедствието в града и ще се кандидатства пред Комисията за бедствия и аварии. За да се укрепи добре реката, там, където вчера излезе от коритото си, според кмета на общината е необходимо: "Много голям насип, за да направим устойчив пътя, след това да направим дигата и чак тогава бетон. Разчитаме на "Бедствия и аварии", но няма излишно да чакаме две години, ще започнем работа веднага, след като реката се прибере."

Водещи

Най-четени