След потопа: Щети за минимум 4 млн. лв. по републиканските пътища 27.10 | 19:39

Най-тежки са пораженията в селата Черни връх и Равнец

От iNews.bg

За минимум 4 млн. лв. са разрушенията само по републиканските пътища след последното водно бедствие. Това съобщи в кулоарите на парламента министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

По думите му огромен е проблемът с пречиствателната станция в Горно Езерово, която се стопанисва от ВиК-Бургас. Тя е потопена изцяло под вода, не функционира в момента и е в авариен режим. "До четири седмици съм поставил срок на ВиК оператора да отстрани всички дефекти", обяви министърът.

Проблем имало и с депото за твърди отпадъци, но Министерството на околната среда и водите е създало необходимата организация за съхранение на отпадъците в рамките на един месец в регионални депа. "В първите няколко часа след бедствието в координация с областния управител на Бургас и кметовете свършихме много работа", подчерта Николай Нанков.

Според него най-трудно ще бъдат възстановени щетите в Черни връх и Равнец, където на приземните етажи на домовете има по един метър тиня.

Възстановяването на мостовете в Горно Езерово, Черни връх и на републиканските пътища е започнало още на 25 октомври, за да няма блокирани селища, стана ясно от думите на министъра. И той на свой ред се оправда с грешната климатичтна прогноза на НИМХ към БАН.

И сега има единен контролен орган, който отговаря за контрола, експлоатацията и техническото състояние на язовирите, но не и на дигите, обясни Нанков. И посочи, че не язовирите предпазват от наводнения, а дигите и почистените дерета.

Водещи

Най-четени