След срещата на Реформаторите с Борисов: Май ще се върви към избори 06.12 | 15:46

ГЕРБ охладиха амбициите на Блока – ще разговарят за правителство, ако изобщо им връчат мандат

От Ростислава Иванова

ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) ще обсъждат евентуално правителство в рамките на 43-тия парламент, само след като бъде връчен мандата на Реформаторите. Освен това предсрочните избори са най-реалистичният вариант както за ГЕРБ, така и за Реформаторския блок. "Най-реалистично е провеждането на предсрочни парламентарни избори, каза съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски след срещата на Блока с премиера в оставка Бойко Борисов и Менда Стоянова.

Тази обща позиция стана ясна след разговора на реформаторите с ГЕРБ в сградата на Министерския съвет, продължил два часа и половина, предаде Фокус. Срещата се състоя по инициатива на РБ, който бе представен от Меглена Кунева, Найден зеленогорски, Петър москов, Борислав Великов, Орхан Исмаилов и Менда Стоянова.

Преди това Изпълнителният съвет на Реформаторския блок взе решение зведнага да започне консултации с парламентарно представените сили, като първо се срещне с ГЕРБ, за да не допуснат БСП и ДПС отново в управлението.

Припомняме, че президентът Росен Плевнелиев вече връчи мандат на ГЕРБ, който лидерът му Бойко Борисов веднага върна. Утре държавният глава ще връчи мандат на втората парламентарна сила - БСП, като се очаква лидерът на социалистите Корнелия Нинова също да откаже съставяне на кабинет, както многократно вече заяви. Очакваше се след двата отказа, третият и последен възможен мандат за правителство да отиде при Патриотичния фронт, но се разбра че коалицията на националистите няма да получи подкрепа от ГЕРБ. Затова последната възможностост на президента Плевнелиев е да връчи проучвателен мандат на Реформаторския блок.

ГЕРБ: Рано е да се обсъжда мандат на РБ, а експертен кабинет е абсурд

След срещата при Борисов председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, която също представляваше ГЕРБ, заяви, че "за подобни разговори е рано, при положение че все още не е връчен вторият мандат на БСП". Тя призоваха новоизбрания президент Румен Радев да поеме отговорност и да участва в съставянето на служебно правителство заедно с президента Росен Плевнелиев.

"Президентът Румен Радев има задължение да отговори на поканата на Росен Плевнелиев и да направят заедно служебно правителство. ГЕРБ счита, че е много рано преди връчен втори мандат на БСП, още по-малко преди връчен трети мандат, да се водят официални разговори за бъдещи коалиции и парламентарни мнозинства. Нека БСП да получи мандата от президента, нека да видим дали БСП ще бъде отговорната партия, която настояваше да има предсрочни парламентарни избори, настояваше да не се хвърля страната в хаос и да приеме мандата и да направи правителство. И когато третата избрана от президента парламентарна партия получи мандата, може да водим официални разговори за евентуално бъдеща подкрепа или коалиция, или бъдещо мнозинство в този парламент", заяви Стоянова.

"Не само призоваваме Румен Радев, ние настояваме той и Илияна Йотова да си поемат отговорността, не само своята, а и тази пред хората, затова защото Плевнелиев ще бъде изправен пред евентуален провал на преговорите, пред хипотеза да прави правителство за 10 или 20 работни дни. Което е смешно. Няма сериозен експерт или политик, който би се съгласил на подобно нещо", коментира още народната представителка от ГЕРБ.

Тя припомни, че бъдещият президент Радев има сериозен вот на народа и негова отговорност и задължение е да отговори на поканата на Плевнелиев и да направят заедно служебно правителство. Още повече, че целта на това правителство е именно подготовката на изборите. "Иначе изпадаме в смешна ситуация, която за мен ще повлияе върху икономиката и развитието на страната", смята шефката на бюджетната комисия.

След среща в Борисов Реформаторите се ревизираха

По-рано през деня Петър Москов каза, че разговорите трябва да бъдат проведени преди връчването на мандата, за да я ясно дали РБ може да разчита на стабилно мнозинство в парламента за съставяне на правителство. Москов подчерта, че Реформаторите биха взели мандата от президента Росен Плевнелиев, единствено ако стане ясно от разговорите, че е възможно съставянето на правителство в рамките на този парламент. В противен случай те биха върнали мандата. "Целта на консултациите е да разберем дали е възможно в рамките на този парламент да бъде формирано стабилно мнозинство, което гарантира продължаване и задълбочаване на реформите. Ако тези консултации покажат възможност за ефективно реформаторско мнозинство, Реформаторският блок ще оползотвори мандата и ще участва в парламентарно мнозинство, но без да излъчва политически лица в такова правителство", посочи Москов.

След края на срещата при Борисов обаче здравният министър в оставка и бивш кадър на ДСБ промени виждането си. "В разговори за бъдещо мнозинство можем да влезем само след фактическо връчване на мандат на следващата политическа сила след БСП".

Според Москов "срещата е протекла конструктивно", но и двете политически сили "са си дали ясна сметка, че са готови да отидат на предсрочни парламентарни избори, ако всички възможности преди това са изчерпани".

"От гледна точка на решението на Реформаторския блок да търси възможности, да се увери в наличието или липсата на възможност за реформаторско мнозинство в този парламент, от страна на ГЕРБ имаме ясната заявка,че в разговори за бъдещо мнозинство и евентуално продължаване на реформаторските усилия можем да влезем по същество само след фактическо връчване на мандат на следващата политическа сила след БСП", коментира Москов.

Той бе категоричен, че Блокът "не вижда възможност и причина да води политически консултации с парламентарни представени партии извън формата на сегашното мнозинство". "Не е въпрос има ли живот в парламента, въпросът е има ли траен и ясен хоризонт с широка времева рамка, която да доведе до добрите неща, които се случваха през тези две години", добави здравният министър в оставка.

Зеленогорски съобщи, че Парламентарната група на РБ ще се събере, за да обсъди ситуацията около евентуалното връчване на мандат и да вземат решение кога ще бъде самото заседание.

Менда Стоянова хвали Реформаторите, не били като Патриотите

"Реформаторите не са като Патриотите - да редят кабинет, преди да са получили мандата", коментира пред журналисти Менда Стоянова. Тья определи като "несериозно" предложението на някои парламентарни партии за експертен програмен кабинет.

"Нашата позиция е, че това е несериозно. Това означава задкулисие, подобно на предходното правителство на Орешарски, където експертът Орешарски беше министър-председател. Смятаме, че по-добро от политическите партии, демокрацията никъде по света не е измислила. Те трябва да носят отговорността. Тогава, когато политическите партии са избрани от народа с необходимото мнозинство да поемат отговорността за управлението на страната - това е демокрацията", отсече Стоянова.

Водещи

Най-четени