След трагедиите идват мерките за предотвратяването им - обмислят да има Национален център за утилизация 03.10 | 22:00

Контролът върху дейността може да бъде поето изцяло от военното министерство

От Христина Рафаилова

След трагедиите  идват мерките за тяхното  предотвратяване. След взрива в завод "Миджур", отнел живота на 15 души, държавата "роди идея" как да се извършва безопасно утилизацията на боеприпаси.

Служебният военен министър Велизар Шаламонов заяви, че един от добрите варианти е тази дейност да се поеме централизирана структура.  "Решението с национален център по утилизация е един от добрите варианти", каза той. 

Шаламанов подчерта, че подобни рискови дейности трябва да са под много строг контрол  

"Надявам се, че ще бъдат взети сериозни мерки, защото не можем да си позволим да продължаваме по този начин", коментира  Шаламанов. 

Военният министър не изключи вариант контролът върху утилизацията да се концентрира в неговото ведомство. Шаламанов обясни, че сега  министерството отговаря от части за това, а останалите подобни функции са разпръснати по други институции. 

"В завода в Горни Лом са унищожавани и преработвани гръцки мини, това не е толкова познато в България и изисква сериозен подход, когато се вземат такива решения", каза Шаламанов. Според него по отношение на унищожаването на боеприпасите "можем да използваме експертиза от всички наши 

съюзници, включително и финансова помощ". Една голяма част от 

проектите в МО по унищожаване на боеприпаси, малки оръжия, 

ракети, горива за ракети са реализирани със сериозна финансова  помощ от САЩ, но не само, коментира Шаламанов. 

Водещи

Най-четени