След три часа гласуване, изборният ден върви нормално и спокойно 05.10 | 09:22

Единствено в пловдивския квартал "Столипиново" е имало закъснение

От Теодора Кокаланова

Изборният ден в страната е започнал нормално. Всички 11 434 секции са открити точно в 6:00 часа, съобщиха от ЦИК. Закъснение е имало единствено в пловдивския квартал "Столипиново", тъй като преставители на секционните избирателни комисии не са се явили. 

Говорителката на комисията Камелия Нейкова уточни, че по изключение час по-рано - в 5:00 часа, са открити три секции в Силистра, които са подвижни. ЦИК е дала разрешение за това поради заявения по-голям брой желаещи да гласуват в тях.

Вчера (4 октомври) в деня за размисъл в ЦИК са постъпили над 10 сигнала - за изпращане на SMS-и или агитация за една или друга политическа сила. "По-голямата част от сигналите са били от компетентността на Районните избирателни комисии и те са били изпратени там незабавно. В друга част от сигналите не се е съдържала достатъчно информация за нарушенията, имало е доста анонимни", уточни Нейкова.

По думите й в подобни случаи няма как да бъдат проверени данните и тези сигнали остават без последствия. От ЦИК препоръчват в днешния изборен ден, ако някой избирател установи нарушение от страна на партиите, коалициите, от наблюдателите, от СИК и РИК, а дори и от ЦИК да изпраща сигнали, които обаче да съдържат достатъчно информация, предаде БТА. 

Рекорден брой хора с увреждания в Силистренска област са заявили желание да гласуват в подвижни урни. Подвижни секции работят в общините Силистра, Дулово, Тутракан, Главиница и Ситово. По данни на кметовете във всяка от тях до 60 избиратели са подали заявления за гласуване в подвижни урни.

"Що се отнася до активността, първите данни ще започнат да бъдат подавани от Районните избирателни комисии към 10:00- 10:30 часа, което означава, че в Централната избирателна комисия ще постъпят като обобщена справка около 11:00 - 11:30 часа", допълни говорителят на ЦИК Александър Андреев. 

Водещи

Най-четени