След ударен дебат Столетницата отсече: Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ! 04.11 | 15:36

Дъбов „оцеля“. „Няма да се разделям с никого“, категоричен е Миков

От Теодора Кокаланова

Лидерът на БСП Михаил Миков обяви, че Изпълнителното бюро на партията е взело решение да не се дава дава подкрепа при гласуването на състава на новия кабинет в пленарна зала. ИБ излезе с тази позиция след 4-часови дебати и такава ще бъде препоръката към парламентарната група на партията.

На заседанието са били коментирани както кадровите промени в партията, които ще се обсъждат на пленум в петък, така и оценката за работата за работата на служебния кабинет.

По думите на Илияна Йотова в БСП са категорични, че в момента зад гърба на избирателите се извършват договорки, които нямат нищо общо с националните приоритети за управлението на страната.

"Правят се скрити договорки между повече партии в политическото пространство освен ГЕРБ и Реформаторския блок", каза тя, без да уточни кои са те.

Според Атанас Мерджанов сме свидетели свидетели на пореден певчески формат. Той уточни, че консултациите за съставяне на правителство са започнали "полезно", но начина по който ще завършат, ще бъде едно истинско фиаско. Той окачестви срещите през последните седмици като "груб пазарлък между секторни политики и министри".

Лидерът на БСП Михаил Миков отбеляза, че се извършва анализ в отделните общини след резултатите на парламентарните избори. По думите му областните съвети одобряват, че Столетницата ще бъде в опозиция в 43-то НС.

Миков коментира въпроса за вероятни кадрови промени в ИБ с думите: "Не смятам да се разделям с никого. Тук не става въпрос за раздели. Това не са семейни отношения". Според него всички дейци на партията са необходими, независимо от каква възраст са. Миков визира Димитър Дъбов, който често се спряха за "сив кардинал" в партията и чиято оставка бе поискана от кръга около Кирил Добрев, наред с тези на Евгени Узунов, Катя Николова и Антон Кутев.

Миков обяви още, че от БСП ще предложат закон за фиксиране функциите на служебния кабинет. Той смята, че действията на кабинета на Георги Близнашки са надхвърлили конституционните правомощия, като се правят промени в министерства, които предстои да бъдат закрити и в тях се обявяват обществени поръчки.

Председателят на БСП каза още, че на заседанието е била коментирана и позицията на БСП на предстоящите утре консултации с държавния глава.

Социалист номер 1 не пропусна да коментира и решението на Софийския районен, който оправда Асен Генов и Цветелина Сърбинска, които боядисаха паметника пред "Позитано" през лятото 2013 година.

Според Миков това решение на съда дава лош пример и стимулира въздействието за разделение в обществото.

"Такова поведение, когато се толерира, е един много лош сигнал в обществото и към българските граждани", категоричен е председателят на БСП.

Той допълни, че на предстоящия пленум ще бъдат обсъдени промени, свързани единствено с подобряване на работата на партията.

Водещи

Най-четени