Следващата сряда ще е ясно решението за осигурителния стаж 29.10 | 13:48

Синдикалните организации ще обсъждат бъдещи протести

От Миглена Ивановa

Министерският съвет ще решава за повишаването на осигурителния стаж от 2011 г. на заседанието си следващата сряда, стана ясно от думите на финансовия министър Симеон Дянков след срещата на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

На заседанието на кабинета следващата седмица промените в Кодекса за социално осигуряване ще бъдат разгледани за последно, допълни Дянков, цитиран от Агенция Фокус.

Финансовият министър е защитил позицията си плавното вдигане на стажа за пенсия да започне от началото на следващата година, каквато беше и препоръката на Международния валутен фонд (МВФ).

В отговор, синдикатите напуснаха заседанието на социалните партньори по-рано. Те обясниха, че не приемат позицията на финансовия министър за увеличаването на осигурителния стаж. Според тях с предложението си Симеон Дянков е взривил социалния диалог. Затова и следващата седмица ръководствата на двата синдиката ще се съберат, за да обсъдят бъдещи протестни действия.

Работодателите пък застанаха зад финансовия министър. Председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев коментира след заседанието на тристранката, че предложението на Дянков съответства на препоръките на МВФ за развитието на пенсионната система у нас, както и се доближава до становището на работодателските организации.

Водещи

Най-четени