Следващите дни – критични за прободения Искрен 24.10 | 15:50

Момчето е наръгано 12 пъти с голяма агресия и сила

От iNews.bg

Следващите 3-4 дни ще бъдат решаващи за 16-годишния Искрен Ангелов, приет по спешност с прободни рани в пловдивската УМБАЛ "Св. Георги". Той бе намушкан многократно от свой съученик.

Засегнати са стомахът, тънките черва, панкреасът и белите дробове, съобщи началникът на Клиниката по специална хирургия в болницата проф. д-р Ангел Учиков.

Той уточни, че нараняванията в двете гръдни половини включват разрези на четири ребра вляво и нараняване на белите дробове на три места. Отдясно е засегнато едно ребро и има две пробождания. Седем са раните в стомаха, четири – в тънките черва, едно в панкреаса, и пет в черния дроб. Имало е и много кръв в коремната кухина.

Травмите са обработени от екип от четирима хирурзи, пулмолог, съдов хирург и ортопед. Тъй като е имало съмнение за нарушение във виталитета на тънкото черво, се е наложило оставяне на отвор в коремната кухина – т.нар. лапаростома. Направена е повторна ревизия и е установено, че състоянието е сравнително стабилно, кървенето е спряло и е възстановен виталитетът на тънките черва.

Лекарите посочиха, че в момента няма непосредствена опасност от остра кръвозагуба. Възстановено е и нормалното кръвно налягане.

През следващите критични 3-4 дни лекарите ще следят за възможни усложнения, които съпътстват подобни наранявания: възпаление, отпускане на шевовете на стомаха и тънкото черво или проблеми с белите дробове.

По думите на лекаря болницата в момента разполага с необходимите запаси от кръвни продукти и медикаменти. В полза на пострадалото момче 18 души са дарили кръв.

Водещи

Най-четени