Следствието привика Цветлин Йовчев на разпит заради "Червей" 18.03 | 11:05

Проверката на Бюрото за контрол на СРС показа, че разработката е имало подслушване извън законно установения срок

От iNews.bg

Бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев ще дава показания по случая "Червей", съобщава bTV.

Проверката на Бюрото за контрол на СРС показа, че разработката е имало подслушване извън законно установения срок. В продължение на 300 дни, незаконно са подслушвани журналисти и протестиращи, оказа се, че е имало и физическо проследяване и прилагане на други специални способи на службите. 

Разрешителните за прилагане на СРС са разписани от съдия Владимира Янева, която напусна ръководния си пост в СГС заради аферата. До момента не е ясно какви резултати са постигнати от тази операция и къде се намират източените данни от информационните масиви на МВР.

Миналата седмица имаше и първо обвинение по случая. Бившият шеф на "Вътрешната сигурност" в МВР Тодор Костадинов вече бе обвинен от прокуратурата заради скандалната разработка.

Министърът в кабинета на Пламен Орешарски Цветлин Йовчев определи като лъжа твърденията на депутата от Реформаторския блок Атанас Атанасов за това, че по разработката са подслушвани и следени протестиращи срещу правителството на Орешарски.

По думи на бившия министър на вътрешните работи разработката е стартирала заради съмнения за нерегламентирано изнасяне на информация от масивите на МВР от служители на министерството. 

Водещи

Най-четени