Служебният кабинет вкара руснак в борда на АЕЦ "Козлодуй" 24.08 | 14:29

Двамата уволнени директори ще искат съдът да ги върне на работа

От iNews

АЕЦ "Козлодуй" е поредното предприятие, засегнато от голямата кадрова метла на служебното правителство.

В Търговския регистър са внесени за вписване промени в съвета на директорите, които предвиждат изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов и неговият заместник Александър Николов да бъдат освободени, а местата им да заемат Георги Кирков и Андрей Красночаров. 

Както и при предишни подобни кадрувания, не е ясно какви са мотивите за уволненията, още повече че АЕЦ "Козлодуй" е едно от най-успешните български предприятия и както стана ясно наскоро, напоследък печели по 10 млн. лева на ден. 

Михов и Николов вече заявиха, че обжалват в съда ще решението, с което ги изхвърлят от борда на дружеството. 

Кои са предложените нови членове на съвета на директорите на стратегическото енеригйно предприятие?

Георги Кирков е заместник-кмет на община Козлодуй.  Бил е шеф на дирекция "Икономика и финанси" в ядрената централа, но е бил уволнен от Наско Михов. Кирков е участвал в Съвета на директорите на "Атоменергостройпрогрес", която е собственик на регистрирана в Сейшелите фирма, пише "Медиапул".  През 2016 г. е бил управител на "Интерприборсервиз" - дружество с участието на АЕЦ "Козлодуй", украинския фонд за държавна собственост и още две фирми - руска и украинска. През юли  смесеното дружество е подало иск за обявяване в несъстоятелност. Кирков се смята за близък с известния бизнесмен Людмил Стойков, посочва "Капитал".

 

Андрей Красночаров досега е бил главен механик в АЕЦ "Козлодуй". През 2016 г. е участвал в мисия на руската АО "Атомэнергоремонт" за техническа поддръжка на Московския център на ВАО АЭС (WANO). Има черен колан по тайкуондо. 

 

Новият енергетик на годината Андрей Красночаров.

Снимка: 24 часа

През 2012 г. Андрей Красночаров, главен механик по изпълнение на ремонтите в АЕЦ "Козлодуй", бе избран за Енергетик на година. Наградата му бе връчена от тогавашния министър на икономиката Делян Добрев. 

Водещи

Най-четени