Служебният кабинет оставя въпроса с майчинските на наследниците си 23.03 | 13:29

Помощта за най-бедните няма да бъде за сметка на съкращения в институциите

От Христина Рафаилова

Служебното правителство няма да търси пари за увеличаването на майчинските. Това стана ясно от думите на вицепремиера и социален министър Деяна Костадинова пред dariknews.bg.  Според нея колкото и да се увеличат парите за жените с деца, това нямало да доведе до скок в раждаемостта. Въпреки това тя призна, че майчинските са много ниски. Те обаче се получавали много дълго време -  в рамките на  2 години. 

С тези си думи тя намекна, че е добре да бъде намалено майчинството и подчерта, че жените оставали твърде продължителен  период откъснати от пазара на труда. 

Костадинова каза, че е сигурна, че има резерви за подпомагането на най-уязвимите социални групи в бюджетите на ведомствата. Министърът успокои, че това няма да се случи чрез съкращения на служители.  

Тя коментира исканията на протестиращите студенти да има връзка между завършващи и бизнес, като така се пребори младежката безработица. Според нея това не може да се случи лесно, тъй като има разминаване между нуждата на бизнеса от кадри и специалностите, които студентите  завършват. 

За протестиращите вицепремиерът каза, че трябва да имат свои представители от регионите. 

Костадинова беше категорична, че увеличение на пенсиите от 1 април ще има.

 

Водещи

Най-четени