Служебният министър на транспорта уволни директорите на БДЖ 29.06 | 15:00

Като мотив за предприетите действия са изтъкнати открити редица нарушения, като едно от най-мащабните е сключването на договор за ремонт на 15 вагона с частния жп завод в Дряново

От iNews.bg

Служебният министър на транспорта Георги Тодоров е подписал заповеди за освобождаване от постовете на председателq на Борда на директорите на БДЖ  Григори Григоров и изпълнителния директор на компанията Никола Василев.

Като мотив за предприетите действия са изтъкнати открити редица нарушения, като едно от най-мащабните е сключването на договор за ремонт на 15 вагона с частния жп завод в Дряново без БДЖ да обяви процедура по Закона за обществените поръчки. Договорът е на стойност над 30 милиона лева с ДДС, което означава, че стойността за ремонт на един вагон с ДДС излиза над 2 милиона лева. Вагоните са произведени в средата на 80-те в същия завод в Дряново, когато той е бил държавна собственост. Към момента обаче предприятието няма авторски права върху вагоните, което означава, че реновирането им може да бъде извършено и от друг вагоноремонтен завод. Освен това за парите, които се плащат за ремонта на един вагон може да бъде купен чисто нов с по-добри параметри.

Инж. Никола Василев е назначен за изпълнителен директор на БДЖ в средата на декември 2018 г. На същата дата със заповед на тогавашния министър на транспорта Росен Желязков, Григори Григоров е определен за председател на Съвета на директорите.

Водещи

Най-четени