Служебното правителство се отчете за последно на президента 10.11 | 13:47

Плевнелиев очаквано постави висока оценка на кабинета Близнашки

От iNews.bg

Президентът Росен Плевнелиев и министър-председателят на служебното правителство Георги Близнашки направиха оценка и отчет на приключилия мандат на служебния кабинет.

Кабинетът на Близнашки бе назначен държавния глава на 6 август т. г., след като правителството на Пламен Орешарски подаде оставка. Очаквано в оценката си за служебния кабинет президентът го похвали. Държавният глава не спести суперлативи и посочи, че правителството се е справило достойно с най-важната задача - да внесе успокоение в нацията и да организира успешен и легитимен преход към нов парламент и правителство.

"Преди малко повече от три месеца оттук започна пътят на служебното правителство на проф. Близнашки. То пое нелеката задача да гарантира финансова стабилност, да възстанови социалния диалог между държавата и институциите", заяви Плевнелиев.

Плевнелиев изтъкна като положителен принус и предприетите от служебното правителство комплекс от неотложни мерки за стабилизиране на основни обществени системи - в публичните финанси, енергетиката, здравеопазването, за възвръщането на доверието на европейските институции към България, ограничаването на рисковете от загуба на средства от европейските структурни инструменти за периода 2007-2013 г. и ускорената им подготовка до 2020 г.

"Наложи се служебното правителство да вземе категорични мерки, за да възвърне доверието на партньорите. То работеше в режим на тежки финансови рестрикции, заради неактуализирания навреме бюджет. Служебният кабинет прояви характер, отстоявайки позициите на България", коментира Плевнелиев.

По думите на президента служебните министри са свърши много работа за кратко време и са работили "наистина по съвест".

Плевнелиев коментира и предстоящите президентски избори. Той посочи, че те са още много далече, за да се превят сметки.

"Президентските избори са много далече. Не си правя абсолютно никакви сметки, защото ако беше така, щях да бъда нечестен към българските граждани", заяви Плевнелиев. Той посочи, че това, което е разбрал в политиката е, че политическите сметки обикновено не се случват така, както се замислят. "Вярвам като убеден демократ и проевропеец, че българският народ има още две години време пред себе си, за да вземе най-правилното решение кой ще бъде най-полезен за нацията, каза Плевнелиев.

Водещи

Най-четени