Служител на ДАНС и 46 задържани след съвместната акция на силите на реда (Обновена) 02.10 | 12:24

Заловени са 500 нелегални мигранти у нас

От iNews.bg

38 досъдебни производства и 46 задържани е резултатът от вчерашната съвместна операция, организирана от ДАНС, Прокуратурата и МВР, насочена срещу незаконната миграция и организирането на каналджийството. При акцията са заловени 500 нелегални мигранти у нас.

Освен това стана ясно, че служител на ДАНС е изнасял незаконно секретна информация за бъдещи операции на ДАНС и прокуратурата срещу контрабанда и икономически престъпления. Той е задържан при операция на "Вътрешна сигурност" на агенцията и звеното "Антикорупция" в прокуратурата, съобщи на пресконференция днес зам.-директорът на ДАНС Олег Петков.

При акцията са проверени над 5000 превозни средства и над 9000 души в цялата страна, каза главният секретар на МВР Георги Костов.

В София е задържана собственичка на хостел, в който са открити голям брой нелегални имигранти от Сирия. Също в столицата в офис на фирма са намерени 37 афганистанци без документи.

Костов съобщи още, че преди около час са арестувани двама столични полицаи за корупция. До ареста им се е стигнало чрез операция на "Вътрешна сигурност" на МВР.

За първи път трите институции действаха на територията на цялата страна и то в добър синхрон. Създадена бе работна група, която успя да анализира основните фигури в този незаконен бизнес, както и основните рискови точки”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров и посочи, че се е работило в 3 направления.

"Ясно определен контингент на лица, които са превърнали каналджийството в свой основен предмет на дейност", посочи като първо направление Цацаров. По думите му, второто направление са били масовите проверки в цялата страна и най-вече граничните райони, транспортни средства, сгради и места.

 "Третото е свързано с проверки в места за настаняване - София, Драгоман, Видин, Монтана. Проверени са къщи за гости, хостели, изоставени сгради ", каза още Сотир Цацаров.

 

 

 

Водещи

Най-четени