Служител на „Софиямед“: Работи се до пълно изтощение 29.04 | 11:01

Има случаи, в които по 3-4 дни сестра не се прибира вкъщи”, разказва жената

От iNews.bg

Служителка на "Софиямед" разказа за порочната практика на болницата да кара служителите си да работят до пълни изтощение. Вчера управителят на лечебното заведение Йордан Пелев заяви пред журналисти, че задържаната акушерка за побоя над дете Емилия Ковачева, само пожелала да кара 24-часово дежурство въпросният ден.

Анонимна служителка на "Софиямед" разказа пред Нова тв, че дългите смени и изтощителните дежурства са рутина в лечебното заведение. По нейни думи, тя и колегите й нерядко работят по 24 часа, дори по 36 без прекъсване.

"Те карат двойни и тройни дежурства почти всеки път, има случаи, в които по 3-4 дни сестра не се прибира вкъщи”, разказва жената.

Според анонимната служителка от възможността да се разменят с колеги най-вече се възползвали сестри и санитари, които не са от София. Въпреки умората, която тази служителка е изпитвала, тя не може да си обясни жестокостта на акушерката Емилия. Познава я лично. 

 Според ръководството на болницата преумората не е фактор, който да доведе до такива жестоки действия. 

По-рано стана ясно, че "Софиямед" ще получи 3,6 млн. лева допълнително към бюджета си от Здравната каса, което е най-големият възможен допълнителен бюджет.

Това сочат разчетите на НЗОК. Искането на Касата е Надзорният й съвет да освободи резерва и да разпредели над 34,5 млн. лева като допълнителен бюджет за клиниките. 

Много от болниците се обявиха против новото финансиране от страна на НЗОК, според която те ще получават до 95% от парите, които са получавали през миналата година. Медици от редица болници се включиха и в символичен протест по този повод на 7 април. 

Част от тях бяха и болниците от най-голямата верига частни болници в България, в която влизат "Софиямед".

Сега са направени корекции в бюджетите на тези болници, като най-голям дял от средствата ще получат "Софиямед" и "Пълмед", които са собственост на пазарджишкия бизнесмен Михаил Тиков, съобщи "Капитал". Преди да стане зам. здравен министър, собственик на "Софиямед" беше д-р Бойко Пенков, който в момента е и председател на Надзорния съвет на НЗОК. 

Вчера зам.-министър Бойко Пенков обяви, че ако бъдат доказани нарушения на "Софиямед", на болницата ще бъде спряно държавното финансиране. 

В същото време друг от зам. здравните министри - Ваньо Шарков, обяви по-рано днес, че "Софиямед" е била проверявана многократно и е санкционирана за нарушаване на медицинските стандарти. По думите му лечебното заведение е било санкционирано както от инспекцията по труда, така и от изпълнителната агенция "Медицински одит”.

 

Водещи

Най-четени