Служители на НСО притискани заради нападението на Доган? 01.04 | 14:29

Уволненият Райков вярва, че делото ще бъде в негова ползва

От Христина Рафаилова

Колегите на полковник Георги Райков, уволнен заради нападението над Ахмед Доган, може да са били притискани. Това каза самият той след първото заседание по делото, в което той оспорва освобождаването си от Национална служба "Охрана", цитиран от агенция "Фокус".

Райков заяви, че върху него не е оказван натиск, но подозирал, че това може да се е случило с колегите му, които ще бъдат призовани. Според него административният акт за уволнението му е изключително несправедлив. Поради тази причина решението на Софийския административен съд ще бъде в негова полза. 

Бившият служител на НСО заяви, че голямо значение ще имат свидетелските показания, както и фактът, че е той е предлагал определени мерки, които обаче са били предприети едва след инцидента с вече бившия лидер на ДПС.

От своя страна адвокатът му Емануил Йорданов съобщи, че са извикали двама свидетели, които са служители на НСО и  са очевидци на случилото се в НДК. Шефът на службата Тодор Коджейков не може да бъде призован, тъй като е подписал заповедта за уволнението на Райков. 

Свидетелските показания ще бъдат дадени на следващото заседание, като ще бъдат представени и някои документи от Национална служба "Охрана".

Според защитника на Райков има един безспорен факт и това е, че уволненият е задържал нападателя на Доган, като за благодарност след това бил уволнен. В същото време други продължавали да бъдат служители на НСО. 

Райков беше уволнен дисциплинарно заедно с още един служител на НСО, след като Октай Енимехмедов опря пистолет в главата на Доган по време на Националната конференция на ДПС през януари. 

Водещи

Най-четени