Служителите на НСО ще могат да бият при безредици 25.01 | 13:19

Това предвижда законопроектът за НСО, който бе приет на първо четене в НС

От Диана Цветкова

Служителите на Националната служба за охрана (НСО) да имат полицейски правомощия и да могат да се намесват, включително с оръжия при масови безредици. Това уреждат текстове в проекта на Закон за НСО, които бяха приети на първо четене в Народното събрание.

"За" законопроекта гласуваха 83 депутати, трима бяха "против"а 31 гласуваха въздържали се. В текстовете е записано, че офицерите и сержантите ще имат право на използване на защитни и помощни средства, когато е необходимо при изпълнението на служебните им задължения.

Законът оставя НСО на подчинение на президента. Държавният глава ще назначава и освобождава началника на службата, което ще става съгласувано с Министерския съвет, и ще утвърждава структурата и числения ѝ състав.

Право на охрана от НСО имат президентът, министър-председателят и министрите от кабинета, кметът на София, главният прокурор, председателите на върховните съдилища и членовете на Конституционния съд. При повишена заплаха право на охрана ще имат и депутатите.

Депутатът от "Атака" Венцислав Лаков разкритикува закона, като коментира, че той се нуждае от промени, защото в случаи на "масови безредици" позволява на служителите на НСО да използват оръжия срещу непълнолетни и дори бременни жени.

Същевременно според текстовете службата вече няма да охранява главата на Българската православна църква.

"Защо НСО трябва да извършва транспортни услуги за президентската администрация, за конституционните съдии, да пази кмета на София, а в същото време – от функцията му отпада охраната на българския патриарх, когато го изберем?", попита Лаков, цитиран от агенция "Фокус".

С окончателното приемане на текстовете ще бъде преодоляна 20-годишна празнота в законодателството относно охранителната дейност в интерес на националната сигурност.

"Липсата на синхрон и на ясно разписани правила са пораждали критики съм службата през всички тези години. Ясно е, че колко по-голяма непрозрачност и липса на публична отчетност има, толкова по-голяма е вероятността от скандали и спекулации", коментира в парламента депутатът от ДПС Четин Казак.

По думите му самият факт, че законопроектът е изработен преди нападението над лидера на ДПС Ахмед Доган доказва необходимостта от текстовете.

Водещи

Най-четени