Служителите от сектор „Сигурност“ да се пенсионират преди 50 години, поискаха синдикати 04.05 | 13:00

Към момента няма икономически аргумент, който да налага промени в условията за пенсиониране в сектора, смята Иван Павлов

От iNews.bg

Минимална възраст за пенсиониране не повече от 50 години за служителите в сектор "Сигурност" искат синдикални и професионални организации в сектора.

Искането беше представено на пресконференция в БТА. Срещата с медиите е в рамките на общественото обсъждане на законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване. 

Към момента няма икономически аргумент, който да налага промени в условията за пенсиониране в сектора, каза Иван Павлов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР. 

По думите му е важно да се разбере, че предлаганата с проектопромените на Кодекса за социално осигуряване възраст за пенсиониране на военни и полицаи от 52 г. и 10 м. е само стартова, а реалната предложена възраст е 55 години.

Минимална възраст от 55 години е изключително висока, особено за служителите, които изпълняват оперативни дейности като действащи пожарникари, коментира Венцислав Станков, вицепрезидент на Национален синдикат на пожарникарите и спасителите в България "Огнеборец".

По думите му ефектът от дейността на пожарникар на 55 години ще е същият като този, който предизвиква естетическата гледка от танца на 53 годишна балерина. 

Според Павлов е откровена лъжа тиражираното, че от страна на Европейската комисия има натиск за въвеждане на минимална възраст за пенсиониране в сектор "Сигурност". Хората, запознати с документите на ЕС и препоръките от 2013-2014 година, знаят, че не се съдържа дори и запетайка, касаеща служителите в сектора, посочи Павлов. 

Дупката в бюджета на НОИ не е причинена от служителите на Министерството на отбраната и на МВР, смятат работещите в системата. Те настояват да почнат да си плащат осигурителните вноски, като преди това да им бъдат индексирани възнагражденията, които са били намалени през 2000 година.

Така по думите на Станков ще спре манипулирането и настройването на общественото мнение срещу тях. Редно е и да бъде създаден фонд към Държавното обществено осигуряване за служителите в сектор "Сигурност", смятат професионалните и синдикалните организации в сектора, защото така според тях ще стане видно какви са постъпленията от работещите в системата.

Годишно от сектора се пенсионират около 2000- 2500 човека, като над половината са над 55 годишна възраст, а към 1200 са под тази възраст. По-младите са тези, които извършват оперативни дейности, отчетоха работещите в системата. Според тях трябва да се направи проучване за продължителността на живота на оперативните работници. Стресогенните фактори, както и други фактори като тези, предизвикани от горене на вещества, водят до изключително тежки здравословни проблеми на оперативните работници, смята Станков. 

От социалното министерство предлагат въвеждане на възраст за пенсиониране - 52 г. и 10 м. от 1 януари 2016 г. и плавно увеличаване с по два месеца годишно до достигане на възраст 55 г. Изискването за осигурителен стаж е 27 г. В момента няма изискване за възраст. Военните и полицаите се пенсионират при 27г. стаж, от които 18 в системата. 

Предложените промени в КСО ще доведат до невероятна вълна от напускане на служители от сектор "Сигурност", които отговарят на сегашните условия за пенсиониране, ще последват кадрови промени в системата, смятат още от синдикалните и професионалните организации. 

Работещите в системата посочиха, че са подготвили десет предложения за промяна в условията за пенсиониране, но нито едно от тях не е отразено в предложените проектопромени. Те не изключиха и вероятността да излязат на протест, ако управляващите не се вслушат в исканията и предложенията им.

 

 

 

Водещи

Най-четени