Случаи на коронавирус в детска градина в столичния квартал "Дружба" 28.06 | 12:30

Повечето случаи за радост са или леки, или без симптоми, което позволява болниците в София да се справят с тежките случаи“, каза кметът

От iNews.bg

Има случаи на коронавирус в 185-та детска градина в "Дружба". Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова пред БНР. Тя уточни са заразени майка и деца.

"Веднага започнаха тестовете на персонала и на децата, които ще продължат и в понеделник. За радост няма положителни проби от персонала. Директорката е уведомила родителите. Градината ще бъде затворена утре", съобщи Фандъкова.

"Ясно е за съжаление, че София е градът с най-много новозаразени почти всеки ден, включително и днес 28 от общо 112 души. Специалистите казват, че заразяването е от дифузен тип и не може да се локализира. Трябва по-строг контрол и да разчитаме на дисциплината на всеки от нас.

Повечето случаи за радост са или леки, или без симптоми, което позволява болниците в София да се справят с тежките случаи", каза кметът.

Целта на мерките е да може системата ни на здравеопазването да издържи, лекарите и персоналът да могат да се справят и да се опазят. Това е основната цел. Втора основна цел е да не се разпространява толкова много заразата и в същото време животът в града да продължава нормално, добави Фандъкова.

Мисля, че носенето на маски не пречи на никого да си върши работата, да се разхожда и дори да посещава културни и спортни мероприятия, добави тя.

Столичният кмет отбеляза, че протоколи се издават и на хора, които не носят маските правилно. Проверените лица са над 850, които са и предупредени устно в периода 23-26 юни. Разчитам, че в София живеят интелигентни и отговорни хора, подчерта кметът.

Притеснена съм от събирането на много хора на едно място в затворени пространства, каквито са и дискотеките. Столична община не е съгласувала провеждането на такива балове, но факт е, че заповедта на министъра позволява 50% от капацитета на заведенията да са заети. Разбирам желанието на младите хора, че искат да се забавляват, но разчитам на това, че те си дават сметка, че е опасно и за тях, повече и за техните близки, допълни още Фандъкова.

Тя отговори и на въпрос как се спазват правилата от общинските съветници. "Много е важен личният пример. Когато апелираме, трябва ние самите да спазваме правилата. Заседанията на СОС продължават да бъдат онлайн. Нямам притеснения по отношение на разпространението на заразата в сградата на общината. Разбира се, никой не е застрахован, затова се правят ежедневни дезинфекции. Продължават засилени дезинфекции в градския транспорт, така също и в детските градини", допълни още кметът на София.

Водещи

Най-четени