Случаят с децата на бежанците в Ковачевци влиза в съда? 17.09 | 20:26

Кметът и общинарите ще бъдат дадени на прокурор за расизъм

От iNews.bg

Случаят с децата на бежанците в Ковачевци вероятно ще влезе в съда, тъй като юристите на Държавната агенция за бежанците подготвят сигнал до прокуратурата срещу кмета на Ковачевци Васил Станимиров и общинарите. Поводът е предизвикване на конфликт на ксенофобска и расистка основа, обясняват от агенцията.

Общината и жителите на с. Калище се противопоставиха срещу записването на 12 бежански деца в училището в Калище. Според агенцията подкрепата на кмета Станимиров и общинарите към селяните са нарушаване на законите за бежанците и са причина за конфликт на ксенофобска и расова основа.

"Те и без това са болни, не заслужават да живеят”, заяви едно от местните деца по адрес на бежанците на 15 септември, когато Калище скочи срещу тях, допълва в. "24 часа".

Образователният министър Румяна Коларова обаче посочи, че с действията си агенцията за бежанците всявала напрежение. Според Коларова ДАБ не са се съгласували с правителството и просветното ведомство.

"Директорката на училището в Калище сама е отишла в бежанския център в бившия детски лагер да се поинтересува дали има деца за записване", разказа Коларова. Първо ги записала, но след като селяните се противопоставиха, тя не ги е приела в училището. Коларова сподели, че е обсъдила с правосъдния министър Христо Иванов недоволството си от шефа на агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев.

Бежанците от Ковачевци бяха преместени в центъра в "Овча купел” в София. МОН има готовност за приеме децата в няколко различни столични училища с цел по-лесната и бързата им интеграция. Трябва обаче ДАБ да предостави документи, че са минали курс по български.

Водещи

Най-четени