Сменят шефа на Агенцията за приватизация 18.12 | 15:00

Ново звено за инвестиции ще заработи в Столична община

От iNews.bg

Очаква се преструктуриране в Столичната агенция за приватизация.  в момента се изработва програмата за това, което ще бъде продавано от Столична община през следващата година. Ново звено за инвестиции ще има в състава й, заяви за OFFnews Николай Стойнев, шеф на комисията по стопанска политика и общинска собственост в СОС на семинар за бюджета на София в Банско.

Планът за приватизация ще бъде приет най-вероятно на 28 януари, когато е и крайният срок столичния общински съвет да гласува бюджет 2016. Обособени части от търговски дружетва - като "Софийски имоти" и бившето "Озеленяване", терени, които не са необхидими на общината и не са предназначени за жилищно строителство, стари сгради излизат на тезгяха.

В Агенцията по приватизация ще има обособено звено за инвестиции, целта е то да подготвя цялостни инвестиционни проекти, част от които да бъдат свързани с предложенията за приватизиране. Искаме да създадем едно гише за инвеститорите, както и на малкия и средния бизнес, който работи на територията на София, обясни Стойнев. Една част от инвеститорите се интересуват от свободни терени и от възможностите за развитие на бизнеса си. В дейността на агенцията за приватизация и инвестиции ще има и съвет, който ще влязат главният архитект и районни кметове, за да улеснят дейността от фирмите. На международни срещи и изложения, където присъстват бизнес делегации, ще се представят готовите инвестиционни проекти  конкретни параметри, които могат да привлекат сериозни инвеститори, обясни Стойнев. 

Надзорният съвет на Агенцията за приватизация и инвестиции бе гласуван в четвъртък. В състава му, освен Стойнев, влизат общинските съветници Валя Чилова, Таня Георгиева, Искра Ангелова, Трайчо Трайков, Радослав Абрашев, Карлос Контрера. Предстои да бъде избран председател, след което най-вероятно ще бъде сменен и досегашният шеф на Столична агенция за приватизация Марин Христов, научи OFFNews.

Бюджетът на София за 2016 г. ще бъде 1.19 млрд. лева, капиталовата програма е на стойност 380.9 млн. лева, собствените приходи- 589 млн. лева. "Големият стратегически обект, който залагаме за 2016 г., е строителството на третата линия на метрото - 200 млн., от които 180 млн. лева от оперативна програма "Транспорт" и 20 млн. лева собствено финансиране", заяви кметът на града Йорданка Фандъкова. "Вторият приоритет са ремонтите на базовата инфраструктура. През тази година залагаме реконструкцията на улиците и булевардите "Вл. Вазов", "Монтевидео", от "Витоша" до Южния парк, "Козлодуй", "Богатица" в "Лозенец", "Обиколна" в "Дружба", каза още тя и добави, че се очаква началото и на дългоотлаганият заради жалби в съда проект за естакада на бул. "България" и "Акад. Иван Гешов".

Продължава и подмяната на транспортните средства в градския транспорт с нови 110 автобуса и 5 трамвая, общо за 47 млн. лева. Със спестени пари ще бъде започната процедура за покупка на още 30 автобуса.

Столичната община ще създаде и връзка с имотния регистър, като целта е да се увеличат приходите от данъци върху сделки с имоти. 

 

Водещи

Най-четени