Сменят шефа на разузнаването и 24-ма посланици* 25.01 | 12:33

Борисов и Плевнелиев обсъдиха реформата в НРС и НСО

От Филипа Тодева

Директорът на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров ще бъде освободен. Това стана ясно след среща между президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов, предаде БНР.

Засега не е ясно кой ще замени Киров, но ще има и нов заместник-директор. Вече има номинации за нови дипломати и част от посланиците ни също ще бъдат сменени.

След днешното правителствено заседание стана ясно, че ще бъдат сменени посланиците ни в 24 страни. За дипломатически представители в Албания, Босна и Херцеговина, и Ватикана са предложени съответно Димитър Арнаудов, Ангел Ангелов и Кирил Маричков.

За посланик в Германия е предложен Ради Найденов, в Гърция – Емилия Кралева, в Египет – Румен Петров, в Италия – Ангел Чолаков, а в Китай – Пламен Шукюрлиев. За Кувейт е предложен Александър Олшевски, за Румъния – Александър Филипов, за Холандия – ген. Никола Колев, който беше шеф на кабинета на Георги Първанов, и за посланик на Сърбия е предложен Ангел Димитров.

По думите на премиера ген. Колев, който беше началник щаб на военните сили, "е един прекрасен офицер и заслужава да отиде посланник в Холандия и затова съм си дал съгласието". Това коментира Борисов пред журналисти, с които провери строителството на метрото в София.

Представителство на България към ООН в Ню Йорк ще ръководи Стефан Тафров, а в Женева – Иван Пиперков. Останалите предложени назначения са за Македония – Иван Петков, Австрия – Елена Шекерлетова, Белгия – Веселин Вълканов, Унгария – Бисерка Бенишева, Великобритания – Константин Димитров, Йемен – Борис Борисов. ЮАР – Катя Делева, Словакия – Маргарита Ганева и Украйна – Красимир Минчев.

БТА съобщи, че от длъжност и военна служба са освободени ген. Кирчо Киров и
ген.-майор Ангелов, а от длъжност - полк. Звездомир Пенков. Назначени са двама офицери от службата с постове заместник-директори, като един от тях ще изпълнява функциите на началник на НРС до назначаването на нов.

Българският представител в постоянното представителство на ЕС в Брюксел ще бъде Димитър Цанчев.

Президентът и премиерът обсъдиха реформата в НРС и НСО. Това ще бъде тема и на първото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност през март.

Плевнелиев съобщи, че следва изготвяне на самите устройствени закони за НРС и НСО. "Както сме обещали, до края на 2012 година България трябва да има, най-после, от 22 години насам, ясни и категорични закони, които дефинират правила и приоритети за службите".

iNews припомня, че по-рано днес премиерът Бойко Борисов и президентът Росен Плевнелиев се срещнаха в Президентството. Освен за случая със семейство Начкови от Мировяне, двамата първи са коментирали и темите за посланиците, за реформите в службите и за първото посещение в Брюксел на президента, съобщи президентът Плевнелиев след срещата.

По отношение на посланиците той посочи, че процесът е стартирал, има номинации. "Чухме аргументи, там, където те са достатъчно убедителни, се обединихме и чакаме решение на МС, което след това по процедура да дойде в президентството за подписване на указ", отбеляза президентът.

Той изтъкна, че ще се работи поетапно по назначаването на посланиците - ще има първи, втори, трети етап, там, където все още има нужда от допълнителна обосновка и евентуално алтернативни номинации.

В началото на годината Сметната палата се концентрира върху финансов одит на Национална разузнавателна служба (НРС) и Национална служба за охрана (НСО).

Тогава стана ясно, че НСО разполага с 31 млн. лева бюджетни средства, а НРС - с 19 милиона лева, като те не са одитирани от години.

Двете ведомства всяка година имат одит за заверка на финансовия отчет, но през тази година Към НРС и НСО Сметната палата е имала забележки по отношения на финансовият им отчет за 2010 година.


*Информацията е актуализирана към 14.35 часа.

Водещи

Най-четени