Сметките за газ за декември изненадаха неприятно хората! Популярни лица сред "опарените" 05.01 | 15:41

Между два и три пъти по-високи са сметките за газ, които получиха в първите дни на януари битови абонати, ползващи природното гориво за отопление и готвене

От iNews.bg

Нова година - нов късмет! И нови сметки за газ, ток и вода. За скока на цените отдавна се алармира, но незнайно защо солените сметки за битовите потребители са факт не от новата 2022-а година, а още от изминалата календарна. Това се доказва от купищата опкаквания по темата от хората. В социалните мрежи не липсват и популярни личности, които са неприятно сюрпризирани с "газов" бум на сметката си, изразходена през декември.

Между два и три пъти по-високи са сметките за газ, които получиха в първите дни на януари битови абонати, ползващи природното гориво за отопление и готвене, спрямо предходния месец, разярени са читатели, които ни сигнализираха за проблема, изпращайки ни скрийншотове. Те са в ужас от това, което ги чака през февруари като сметки за плащане, щом цената от НГ ще полети в небесата, както вече е заявено.

От 1 януари КЕВР одобри поскъпване на природния газ с 30% и така цената му стана близо 3 пъти по-висока за домакинствата и 5 пъти повече за бизнеса спрямо същия месец на миналата година. Повишението рефлектира върху сметките на битовите потребители на газ и на фирмените абонати.

В резултат голяма част от българите няма да успеят да плащат сметките си за отопление, ако са избрали изгодната преди години алтернатива, а малките производители - като хлебари, сладкари и т. н., които ползват газ, са изправени пред фалит.

Докато само преди година отоплението на природен газ бе най-евтиният вариант, сега излиза по-скъпо в сравнение с парно или на ток. Сметките за двустаен апартамент с отопление на газ вече стигат 350 лв., докато с парно или ток са по-малко от 250 лв. на месец.

Наскоро се появи изчисление, сочещо, е близо половината българи, или около 43% от населението, са енергийно бедни.  То бе извършено от енергийният експерт Еленко Божков. А помощи получават едва между 100 хил. и 150 хил. домакинства, отбелязва той. Според Божков наложеният мораториум до края на март на цените на парното и тока за бита е вреден за топлофикациите, ЕСО и разпределителните дружества, тъй като те няма да успяват да покриват технологичните си разходи за енергия.

Един от недоумяващите е музиканта, продуцент и изпълнител Ави Бенеди, който е следван от почти 50 000 души в социалната мрежа. Откривателят на едни от най-големите звезди у нас дори сподели за шока във Фейсбук. В публикацията си той вгради и сметката си за газ, обяснявайки че такова чудо не е виждал никога. Моментално под поста му заваляха коментари от "сурвакани" със сметки за газ. Сред засегнатите е и колежката му Соня Немска.

iNews.bg потърси Овъргаз за мнение по темата и разясняване на ситуацията, но засега от посредника не откликват. В следващите дни медията ни ще следи темата и ще ви информира своевременно.

Всъщност, безумните сметки се трупат и от още по-рано - вижте за какво алармира тази жена

Водещи

Най-четени