Сметките на политици лъсват, ако са в конфликт на интереси 22.11 | 09:27

Право да поиска отпадане на банковата тайна ще има Комисията за конфликт на интереси

От Христина Рафаилова

Политиците, които са в конфликт на интереси, няма да могат да крият сметките си.

Зам.-шефът на парламента Мая Манолова ще внесе законови промени, според които банковата тайна ще пада за личности, заемащи публични длъжности, сгафили в тази сфера. Право да проследи финансовите потоци ще има Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. 

Свалянето на банковата тайна ще става по искане на съда, уточнява в. "Труд".   

Другият вносител на предложението – шефът на временната комисия "Златанов" Кирил Добрев, обясни, че поправката е по идея на гражданския сектор. Той добави, че тя нямала общо с обвиненията срещу Христо Бисеров. Той е разследван за преводи на големи суми в офшорки. 

Левицата ще предложи и да се намалят редица глоби, налагани по силата на Закона за установяване на конфликт на интереси. Така хората, неподали декларация, ще бъдат глобявани от 200 до 2000 лв. при първо нарушение. Според настоящия текст максималният размер на санкцията е 3000 лв. 

Неподаването на декларация за частен интерес при изпълнение на конкретни правомощия ще се наказва с глоба до 3000 лв. Сега санкцията е от 7000 до 10 000 лв.

С промените ще се даде възможност ресорната комисия да се самосезира във връзка с публикации в медиите. "При започването на проверка на конкретно лице комисията ще трябва да определи екип и докладчик по случая", каза Добрев.

Водещи

Най-четени