Сметките ни ще скочат, няма да има отмяна на по-скъпия газ 05.04 | 17:12

Служебният кабинет няма и не може да се намеси в работата на регулатора, обяви енергийният министър

От iNews.bg

Сметките ни за парно, топла вода и ток ще скочат. С колко точно, ще разберем в петък, за когато е насрочено заседанието на КЕВР, на което ще бъде взето окончателното решение за новите тарифи на топлоенергията и електроенергията от топлофикациите. Въпреки призивите на различни политици, обществени организации и др. за намеса от страна на служебния кабинет и отмяна на 30-процентното поскъпване на газа, това няма да се случи. Така в петък регулаторът ще вдигне цените и на останалата енергия. Това стана ясно днес от изказване на служебния енергиен министър Николай Павлов.

"Цената на природния газ, която общественият доставчик "Булгаргаз" продава на клиенти, пряко присъединени към националната газопреносна мрежа, се определя от КЕВР. По отношение на правомощията на министри и правителство и дали могат да влияят върху цените на природния газ - не, те нямат такива правомощия. Нито един министър или правителство не може пряко да се меси в ценообразуването" категоричен бе Павлов, цитиран от БГНЕС.

По отношение на доставната цена на природен газ от основния доставчик "Газпром експорт", той обясни, че "Булгаргаз" има договор за доставка на природен газ. "Цената на природния газ на доставната цена се формира, като в нея се отразяват осреднените стойности за 9-месечен период на международните цени на алтернативните на природния газ горива-мазут и газиол с определено съдържание на сяра", каза енергийният министър. Той разясни и че има разходи за пренос през територията на Румъния. Документите за разходите се предават на КЕВР, която определя цената на природния газ а съответното тримесечие.

"Булгаргаз" няма резерви към настоящия момент. Ако имаше такива резерви комисията щеше да ги намери. "Булгаргаз" е на печалба 36 млн. лв., за 2016 г., която е най-добрата година от създаването й", поясни още Николай Павлов.

Водещи

Най-четени