Сметната палата: 17 души от властта виновни за провалената здравна реформа 28.07 | 16:19

10 години не е развита информационна система, която да е от полза за каса, пациенти и лекари

От iNews.bg

10-годишен провал на електронното здравеопазване, установи одит на Сметната палата за периода от януари 2012 г. до юни 2016 г. Отговорност за решенията през проверявания период носят шестима министри на здравеопазването, петима управители на НЗОК и шестима директори на Националния център по обществено здраве и анализи, е изводът на проверяващите. 

Институцията констатира, че страната все още не е развила информационна система, която да е от реална полза за управляващи, пациенти и лекари. В сравнение с другите европейски държави, ние още не можем ефективно да обменяме данни между информационните системи в и извън България, заключават от Сметната палата.

Организацията на електронно здравеопазване и обществените поръчки е неефективна и се нуждае от съществено подобряване, гласи докладът, цитиран от Нова телевизия.

В продължение на почти 10 години не са създадени електронно направление, електронна рецепта и други софтуерни приложения за обмен на данни в реално време. 

Сметната палата отбелязва, че институциите са допуснали пропуски и издава близо 30 препоръки на здравния министър и Здравната каса, които трябва да се изпълнят до края на следващата година.

Водещи

Най-четени