Сметната палата взима на прицел парламента и ВСС 15.01 | 13:32

Ще се проверяват организации с голям брой имоти и много обществени поръчки

От Ивелина Георгиева

През 2013 г. Сметната палата смята да направи одит на Висшия съдебен съвет (ВСС) и Народното събрание, съобщи председателят на палатата Валери Димитров.

Проверката на ВСС е провокирана от смяната на ръководството, сериозния бюджет, с който разполага висшия съдебен орган и липсата на одитиране за последните 2 години.

Освен ВСС одит ще бъде извършен и на Инспектората към ВСС, за да се види, колко ефективна е неговата дейност., посочи Димитров, цитиран от агенция "Фокус".

Народното събрание ще бъде проверено, тъй като през последните 2 години е извършило 30 процедури по Закона за обществените поръчки и защото предстоят избори.

510 нови одитни задачи, от които 44 специфични, включва годишната одитна програма на Сметната палата за 2013 г. Приоритетни ще бъдат събираемостта на приходите в бюджетните организации, управлението на държавните имоти, работата на държавните висши училища, възлагането на обществени поръчки и др.

Обект на проверки ще бъдат организациите, в които не са извършвани одити от 2 години, които управляват голям брой имоти и възлагат много обществени поръчки.

Одити с фокус обществени поръчки ще се извършват в Министерството на финансите, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на културата, Агенцията по заетостта и в шест общини.

Сметната палата ще направи проверки в някои общини, за да провери как се управлява такса смет, а в общините Пловдив, Варна, Стара Загора, Несебър, Дупница и Видин – как се администрират приходите от местни данъци и такси.

Одит за управлението и разпореждането с имоти ще бъде извършен в Столичната община и в Асеновград.

За първи път ще бъде проверен механизмът за договаряне на болничната помощ, което е почти 90% от парите на НЗОК, обясни Валери Димитров. С проверки няма да се разминат и Изпълнителната агенция по горите и Националната служба по зърно.

Валери Димитров допълни, че ще бъде проверена ефективността при управлението и изразходването на средства от Европейския съюз. Той посочи, че Сметната палата не е констатирала сериозни нарушения при одита на Националната служба за охрана (НСО).

Водещи

Най-четени