Сметната палата влиза за проверка в БНР 27.09 | 11:45

Временна анкетна комисия ще проверевя казуса със замлъкването на програма "Хоризонт"

От iNews.bg

Парламентът създаде Временна анкетна комисия, която трябва да проучи всички факти и обстоятелства около временното прекъсване на излъчването на програма "Хоризонт" по Българското национално радио (БНР), станало на 13 септември.

Депутатите ще трябва да подложат на проверка и всички твърдения за политически натиск срещу ръководството и журналисти от медията, както и опита да бъде отнет ресорът на съдебния репортер Силвия Великова.

Комисията ще оглавява Тома Биков от ГЕРБ, а негов заместник ще бъде Александър Симов от БСП. В Състава влязоха още депутатите Иван Ченчев от левицата, Йордан Цонев и Хамид Хамид от ДПС, Красимир Богданов и Росен Живков от патриотите, както и Боряна Георгиева и Симеон Найденов от "Воля".
Депутатите от комисията имат на разположение 2 месеца, за да проучат въпроса, да проведат изслушвания и да излязат с доклад от своята проверка.


Междувременно одобрение получи и предложението на ГЕРБ Сметната палата да извърши финансова проверка на БНР, която е предвидено да приключи до края на януари 2020 година.

Според управляващите въпросът е важен, защото обществената медия е натрупала дефицит от 4 млн. лева. 

"Как се осъществява политическо въздействие върху БНР като обществена медия? Това е ключов въпрос", заяви депутатът от левицата Антон Кутев по време на дебатите. Според БСП финансовото обследване на медията няма да даде отговор на въпроса имало ли е натиск върху нея от силните на деня. Кутев обясни, че групата му ще подкрепи предложението, въпреки че в него няма голям смисъл, защото Сметната палата извършва такива проверки по план.
На това обаче се противопостави Димитър Главчев от ГЕРБ, според когото посочени период досега не е бил подлаган на финансов одит.
Прокуратурата и Комисията за регулиране на съобщенията също извършват проверка по казуса.

Водещи

Най-четени