Сметната палата влиза на проверка в Министерството на спорта 07.07 | 16:16

Ще бъдат проверени 26 договора на стойност 21 771 428 лв. Те са за изграждане на физкултурни салони, площадки и лекоатлетически писти

От iNews

Сметната палата ще започне проверка в Министерството на младежта и спорта.

"Вчера получихме писмо от Сметната палата, че идва при нас на проверка", съобщи служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов на пресконференция днес и предположи, че началото ѝ ще бъде поставено днес или утре.

Ще бъдат проверени 26 договора на стойност 21 771 428 лева и 81 стотинки. Те са за изграждане на физкултурни салони, площадки и лекоатлетически писти. Сключени са при предишното ръководство на министерството с фирми, част от които са собственост на едни и същи лица. Парите са отпуснати въз основа на решение на Министерския съвет №32 от 28 февруари 2020 г.

"С решение на Министерския съвет от февруари 2020 г. се отпускат 25 млн. лева на Министелството на младежта и спорта за изграждане и реконструкция на физкултурни салони в България. Странното, на което се натъкнахме и го подадохме на всички компетентни органи, е, че голяма част от фирмите, които участват в изграждането на тези физкултурни салони - 26 броя договори, са сключени през декември 2020 г. - до 29 декември, в рамките на един месец.

Седем договора имат едни и същи лица - това не ви ли говори достатъчно? Във въпросните договори фигурира "поетапно плащане", но всички пари са изплатени на 100%. Към всеки договор има анекс от деня на подписването. Към него не се прикрепя полицата за застраховане - ако държавата загуби, няма как да си вземе парите от застрахователя. Брутално.

В анекса е записано също "започваме да строим, когато имаме строителни разрешителни". А чакането може да продължи и 5 години.

Става въпрос за физкултурни салони, площадки, лекоатлетически писти... И всичко се извършва без реален контрол. Затова сега министерството отвори процедура за фирми за строителен надзор. Към всички тези фирми е изпратено писмо. До 1 юли трябваше да ни върнат отговор на какъв етап са, тъй като ние нямаме строителен надзор", заяви Андрей Кузманов.

Той е категоричен, че проверките не са продиктувани от реваншизъм.

Тотото

Министър Кузманов коментира и договорите за софтуер на Българския спортен тотализатор.

"Тотото също е предадено на компетентни органи, но продължава да си работи с пълна сила. Питам защо някой продължава да работи с фирма "Декарт" при положение, че неговият началник се бори с корупцията и българското правосъдие повдига 18 обвинения на Васил Божков?

(...)

Има друго притеснително. През февруари Министерството на финансите задължава всички хазартни играчи да превеждат информация по сървър към НАП. И им дава 4 месеца гратисен период. Вече са минали 7 месеца. Три месеца повече от гратисния период тотото не подава информация на сървъра", добави Кузманов, цитиран от "24 часа".

Бившият спортен министър Красен Кралев (ГЕРБ) коментира обвиненията на 4 юли с публикация във Фейсбук. Постът му бе провокиран от тв интервю на Кузманов.

Текстът ѝ гласи:

Господин временно изпълняващ длъжността министър, нека ви запозная със следните факти:

1. Тотото има оперативна самостоятелност. Договорът с "Декарт" е от 2011 г. и е сключен след напълно прозрачен търг. Последвалите договори е нормално да бъдат с този, който е създал системата. През 2011 г. едва ли някой е чувал за "Магнитски" в България. Аз съм избран за министър три години по-късно.

2. След като 30 години никой не обърна внимание на спортната инфраструктура в училищата, правителството на ГЕРБ беше първото, което направи нещо по този въпрос. Парите бяха отпуснати в началото на 2020 г. С условието ако не бъдат усвоени, да бъдат върнати в централния бюджет.

След одобряването на списъка на училищата от МОН бяха изработени типови проекти на салоните. След това бяха обявени обществените поръчки за строителството.

Съгласно ЗОП в тях могат да участват физически и юридически лица и техни обединения. Тъй като за проектиране и строителство съгласно специализираното законодателство има различен регистрационен режим е позната практика различните дружества да се обединяват. НО СЛЕД СПЕЧЕЛВАНЕТО НА ПОРЪЧКАТА, А НЕ ПРЕДИ ТОВА-ПО ЗАКОН! При това положение е нормално фактурата да е с номер 0001.

Интересът не бе голям, но за сметка на това имаше доста обжалвания. По които компетентните органи се произнесоха в полза на ММС.

В края на 2020 г. стана ясно, че неизразходваните средства няма да бъдат отпускани отново за 2021 г. Заради това се взе решение да се използва предвидената от ЗОП възможност за целево отпускане на средства срещу предоставена 100% гаранция. Тя е за целия срок на договора и карат изпълнителят да бърза, защото има повече разходи по такси и премии по това.

След март, когато започнаха да пристигат адаптираните проекти, трябваше да се пусне поръчка за съответствие на инвестиционните проекти със съществените изисквания към строежите. За да бъде издадено разрешение за строеж от съответната Община и назначаването на строителен надзор по време на строителството.

ТАКАВА ПОРЪЧКА НЕ Е ОБЯВЕНА И ДО ДНЕС ПО НЕОБЯСНИМИ ПРИЧИНИ. За мен причината е ясна - кабинетът на Андрей Кузманов не работи. Защото не само че не иска, но и не знае как.

3. Парите на федерациите са отпускат по напълно прозрачна процедура, която е пряко обвързана с техните постижения. Може би Андрей Кузманов е забравил, че в колоезденето има нова федерация и тя няма как да получи "голямо" финансиране. И все пак отпуснахме 200 000 лева за провеждането на обиколката на България, за което бе специално благодарено на ММС на пресконференцията преди началото й. Когато откриваш нещо, което е направено от други, трябва поне да се запознаеш за какво става въпрос. Разбирам болката на президента на модерния петобой, но все пак очаквам толкова дългоочаквания пробив в този традиционен олимпийски спорт, в който в България работят едва 14 клуба.

Водещи

Най-четени