Сметната палата ще нищи имуществото на Бойко Борисов 14.11 | 16:21

Експерти ще проверяват офшорките на бившия премиер

От Десислава Маданска

Имуществените декларации на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от периода, в който е бил главен секретар на МВР до сега, ще бъдат проверени от Сметната палата. Това реши Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси.

Според депутатите трябва да се провери истинността на декларираните факти в декларациите за имущество на Борисов. За целта комисията ще изиска справка дали е бил в нарушение със Закона за държавния служител.

По думите на зам.-шефа на комисията Илиан Тодоров бившият премиер Борисов може да бъде поканен, за да се изясни сигналът. Той запозна останалите членове на комисията с първия постъпил сигнал.

"От 10.10.1994 г. Бойко Борисов участва в офшорна фирма, като е съдружник в дружество. Дружеството никога не е декларирало финансови отчети за дейността си. Бойко Борисов е декларирал, че няма участие в търговски дружества. Комисията може да поиска от Министерството на финансите на Кипър информация за дружеството. Ако там фигурира името на Борисов, да сезира компетентните органи", посочи Тодоров.

Според шефа на комисията Волен Сидеров става дума за две офшорни фирми и затова ще се поискат от финансовото министерство на Кипър данни дали Борисов е продължил да има собственост.

Водещи

Най-четени