Сметната палата ще търси злоупотреби в Агенцията за закрила на детето 07.09 | 12:51

По искане на парламента финансовият одит ще обхване проектите от 2009 г. насам

От iNews.bg

Парламентът възложи на Сметната палата да извърши финансов одит на Държавната агенция за закрила на детето заради съмнения за злоупотреби със средства по различни проекти. Проверката на цялостната дейност на ведомството ще обхване периода 2009-2015 г. или по-точно разходването на средствата по проект "Детство за всички", провеждането на обучения и сключените граждански договори по проектите по ОПАК, както и за проучване на изпълнението на Плана за действие към Визията за деинституционализация, предаде БГНЕС.

Предложението на Патриотичния фронт бе бе прието единодушно със 112 гласа "за”. Одитът трябва да бъде внесен от Сметната палата в Народното събрание до 31 януари 2017 г.

В мотивите към предложението е записано, че "в последните години са налице систематични нарушения в сферата за закрилата на правата на детето с данни за откровено и целенасочено накърняване на правата на децата с цел лично обогатяване на служителите на система". Наред с това е налице и информация за нерегламентирано усвояване на средства, отпуснати по оперативни програми, по които ДАЗД е реализирала проекти.

Информацията на вносителите е, че в рамките на проект по ОПАК "Функционален анализ на ДАЗД” еднократните възнаграждения за един обучител са били в размер на 3853 лв. за период на обучението от 2 дни. Парите са похарчени за изготвяне на техническо задание по проект "Детство за всички” с цел проучване на изпълнението на Плана за действие към визията за деинституционализация. Изразходваните средства са в размер на около 140 000 лв. и то при положение, че от страна на УНИЦЕФ е извършена независима оценка по същия предмет, вследствие на което са били дадени препоръки и насоки за действие и промяна.

Извършването на одит от Сметната палата е необходимо за идентифициране на евентуалните проблеми, свързани с неправилно и нецелесъобразно усвояване на средствата по европейските програми и проекти, по които ДАЗД еднолично и в партньорства е работила и работи, смятат още вносителите от ПФ.

Водещи

Най-четени