Смут заради дерайлиралия влак край Пловдив 28.03 | 14:31

Композицията е пренасяла въглища от ТЕЦ Марица-Изток за Бобовдол

От Цанка Донкова

Дерайлиралият влак на линията Пловдив - Стамбилийски предизвика истински смут в пътуващите.

Жп линията Пловдив-Стамболийски ще остане затворена до утре сутринта. До тогава се очаква тя да бъде разчистена от дерайлиралите тази сутрин вагони. Това стана ясно то думите на Валентин Кънчев, директор поделение "Движение" към НК "Железопътна инфраструктура".

В 8:20 часа тази сутрин, при транзитно преминаване през гара Тодор Каблешков, петият вагон от товарен влак и следващите четири дерайлират. По думите на Кънчев влакът се е движел с допустимата за района на гарата скорост от 25 км/ч, а инцидентът е станал след отклонителния коловоз.

Композицията е от 24 вагона с общо тегло 1700 т и е пренасяла въглища от ТЕЦ Марица-Изток за Бобовдол. Първите четири вагона са изтеглени до Стамболийски, а "опашката" е върната в Пловдив, уточни Валентин Кънчев.

Веднага на мястото са започнали възстановителните дейности, организирани от БДЖ "Товарни превози". Най-напред ще се разчистят разсипаните въглища, а след това специален кран ще изправи върху релсите вагоните. Кънчев изключва версията за кражба на елементи и по думите му жп линията е в нормално техническо състояние. Той отхвърля и версията за проблем на стрелката, след като са минали първите четири вагона, допълва БТА.

От първоначалния оглед при композиране на влака не се открити проблеми и при вагоните, но най-вероятната причина, според Кънчев, е техническа и то комплексна. Успоредно с разтоварването се извършва и разследване на причината.

Кънчев посочи, че възрастта на вагоните може да се провери в картотеката на БДЖ, тъй като те са негова собственост.

В същото време министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов заяви,ч е очаква доклад а причината за дерайлирането на товарен влак на гара Тодор Каблешков.

"Почти постоянно водим битка с всичките кражби на оборудване и на горива в БДЖ. Това каза пред журналисти в парламента министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

"Проверката в БДЖ е непрекъсната. Опитваме се наистина с постоянно насищане на нови и нови камери, които са по трасетата, в депата, да въведем по-строг контрол. Трябва да се запозная с фактите и да взема съответните мерки. Всички, които са нарушили правилата на работа в БДЖ, ще си понесат отговорността”, посочи Папазов.

Във връзка със случай с изчезнало гориво от дерайлирал влак, той каза, че е поставил този въпрос към компетентните органи. "Имаше случай с износ на скрап. Взимаме моментално мерки. По предния случай, когато установихме голямата кражба на скрап, почти всички служители са уволнени и дисциплинарно наказани. Сега очаквам доклад”, обясни Папазов.

Водещи

Най-четени