Снеговалежите предизвикаха много проблеми из страната 06.01 | 21:00

Пътната обстановка е затруднена заради снеговалеж в почти цялата страна

От Андриян Георгиев

Въведени са ограничения за движението на моторни превозни средства, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура”.

През прохода на Републиката товарните автомобили да се движат с вериги. През прохода Предела всички МПС да се движат с вериги, а товарните МПС да се движат без ремаркета и полуремаркета.

През прохода Рожен всички МПС да са с вериги, а товарните да се движат без ремаркета и полуремаркета. По пътя от Перник до ГКПП Гюешево товарните МПС да се движат с вериги. В района на Самоков всички МПС да се движат с вериги.

На автомагистрала "Тракия" между София и Пловдив има много гъста мъгла, на места видимостта е под 20 метра. Аварирал микробус на 136-и километър, който се е намирал в крайната лява лента, е изместен от полицията в аварийната лента. Наложително е движението в този участък да става с не повече от 25 км в час.

Проходът Троян-Кърнаре вече е затворен за целия зимен сезон. От КАТ съветват шофьорите да използват маршрута по АМ "Хемус" и "Витиня" през Ботевград или през Прохода на републиката.

В цялата Пловдивска област движението е затруднено заради заледените пътища.  

В момента се почиства пътят Шипково-Рибарица, но ако снеговалежът продължи, той може да бъде затворен.

На първокласния път Е-79, в района на Кресненското дефиле, има свличане на земна маса и камъни. Опасност от падащи камъни има и по пътя Банско-Гоце Делчев, предупреждават от Пътната полиция в Благоевград.

Пътна полиция предупреждава при валежите от дъжд и сняг, хлъзгави плътна и намалена видимост да се шофира със значително намалена скорост на по-голяма дистанция и да не се предприемат рискови изпреварвания.

Над 30 сигнала за наводнени сгради и закъсали автомобили са подадени за последните няколко часа в дежурния център в Кърджали вследствие на обилните дъждове в региона, съобщават от ОД на МВР, цитирани от БТА.

Два микроязовира в селата Груево и Македонци са прелели, но опасност за населението няма, успокояват от дирекцията. В овладяване на ситуацията са мобилизирани 80 пожарникари и спасители.

Най-засегнати от обилните валежи са общините Кърджали и Момчилград. И в момента в Момчилград спасителни екипи на "Пожарна безопасност и защита на населението" отводняват болницата и полицейското управление.

Две училища и къщи в община Джебел също са били наводнени от проливните дъждове. В районите на "ОЦК" и в кв."Възрожденци" в Кърджали има закъсали автомобили. Досега спасителните екипи са изтеглили 7 коли и работата в засегнатите райони продължава.

В Сливенско пък придошлите реки Беленска и Луда Камчия в късния следобед днес заляха пътя между селата Ичера - Градец и Бяла - Стара река, съобщи "Гражданска защита" в Сливен, цитирана от БТА.

На пътя между селата Ичера и Градец четири автомобила с осем пътници, между които и едно дете, са били изтеглени в 18:15 ч. от екипи на "Гражданска защита" от водата.

Няма пострадали и бедстващи хора към 20:00 часа, но ситуацията се променя и постъпват нови сигнали.

Излязлата от коритото си Луда Камчия е заляла дворове в с. Градец. Беленска река в района на селище Качулка е изкъртила асфалтовото покритие и пътят е непроходим. На места е залят от вода над половин метър.  От общината в Сливен са изпратили хора на изхода от града по  посока на с. Ичера и с. Бяла, за да предупреждават за  опасността.

Водният отток в реките Луда Камчия в Котленско и река Беленска в Сливенския балкан се е увеличил от обилното снеготопене и падналия през деня над 20 литър на квадратен метър дъжд. 

Водещи

Най-четени