Снегорините готови за акция 25.10 | 10:02

Чистят улици и булеварди в столицата

От Теодора Кокаланова

Във връзка с валежите от сняг започнаха обработки на улици и булеварди. Първото почистване е започнало още след 4:00 часа в планински райони Витоша и Панчарево.

Фирмите, ангажирани с дейностите по снегопочистване обработват приоритетно опасни и стръмни участъци и улици, по които се движи масовия градски транспорт в Бистрица, Железница, Симеоново, Бояна, Владая, Мърчаево. Възложена е обработка на Южната дъга и на бул. "Алея Яворов".

В останалите райони снегопочистващата техника е в готовност. На 65 местостоянки в различни части на града са разположени общо 134 машини за почистване на сняг. Градският транспорт се движи нормално по маршрута си.

Затруднения има в Железница по маршрута на линии 69 и 98, където е насочена снегопочистваща техника. От АПИ напомнят на шофьорите да бъдат с автомобили, снабдени със зимни гуми, и да карат внимателно при зимни условия.

"На територията на Столична община обстановката е нормална при зимни условия", заяви Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. "Рано сутринта, около 5:00 часа, започна обработка на част от мрежата за масовия градски транспорт в районите "Банкя", "Овча купел", район "Витоша", Околовръстен път, бул. "България".

По думите й 134 машини са на терен, като в действие са 46 от тях, а останалите са дежурни, тъй като се предполага, че може да има заледявания в по-късната част на деня. Кметът на София обясни още, че има проблем на пътя Бистрица – Железница. "Там съм благодарна на колегите от пътна полиция. Те съдействат по спиране на движението, за да може да се работи по-лесно", подчерта Фандъкова.

По думите ѝ проблеми има в участъка на Агенция "Пътна инфраструктура" към Владая. "Опитваме се да съдействаме там, за да може да се почисти по-бързо. Столична община има отговорност до Александров мост, а след него вече почиства АПИ. Надяваме се, че в скоро време ще се реши и този въпрос", каза още кметът на Столична община и допълни, че шофьорите трябва да се движат вече със зимни гуми, защото обстановката е при зимни условия. 

Водещи

Най-четени