Снежният капан бавно пуска България 11.03 | 10:40

Остава усложнената обстановка в Пазарджишко и Кърджали

От iNews.bg

В Адрино положението остава критично, вече пети ден градът е без ток. Днес за първи път от началото на снежното бедствие в града бяха доставени хляб и свещи. Все още е много труден достъпът до града, но десетките села от общината остават откъснати от света, съобщава кореспондент на TV7.

Снегопочистването е затруднено заради многото паднали дървета, обясниха от общината. Хората в града вече имат вода, като подаването става с помощта на агрегат. Очаква се днес да бъде пуснат и токът. Засега обаче няма как да бъде възстановено електричеството в селата.

Пред "Фокус" Първан Секиранов, директор на Дирекция "Оперативни дейности” към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението” (ПБЗН), заяви че в Кърджали и Пазарджишко продължава да бъде усложнена обстановката след снеговете, в голяма част от Смолян е пуснато електрозахранването. 

По думите му, с бавни темпове се нормализира обстановката на отделни места в страната.  

"Снегопочистващата техника напредва бавно, налага се непрекъснато екипите ни да отстраняват предмети, най-вече паднали дървета, и да освобождават пътя, за да може техниката да си върши работата. Критичните точки са в района на Кърджали и Пазарджишко – Пещера, Батак, Белмекен. Вчера успяхме да пробием пътя и стигнахме до хижа "Христо Смирненски", където бяха блокирани 18 човека. Сега техниката е насочена към Спортния комплекс, където има група от около 100 човека, но те не са бедстващи – имат храна и отопление", каза още Първан Секиранов. 

Той допълни, че остават блокирани селата, които нямат нормална проходимост на пътищата, но те не са бедстващи.

В същото време хората в Мизия заявиха, че се страхуват  че градът отново ще бъде залят, след потопа миналото лято. 

 "Притесняваме се, тъй като във Враца валя много сняг и река Скът може да прелее”, каза в "Здравей, България” Цветелин Димитров, жител на града. По думите му не се предприемат никакви мерки, коритото на реката не е почистено. 

Тази сутрин е ефира на Нова тв Корнелия Нинова, депутат от БСП–Лява България, че причината за опустошителното наводнение от 2014 г. е скъсана стена на язовир над града.

Водещи

Най-четени