Сняг и ураганен вятър блокираха предпразнично България 30.12 | 13:16

Вижте пътната обстановка! Препоръки към шофьорите: зимни гуми, гориво до горе и заледен телефон

От iNews.bg

Заради обилните снеговалежи и в последното денонощие и силните ветрове днес обстановката из страната е усложнена. Два прохода са затворени за преминаване на автомобили над 10 тона - Котленският и Твърдишкият. Затворени заради ураганен вятър са и пристанищата в Бургас и Варна.

Усложнена е метеорологичната ситуация в Сливенско. Затворени за товарни автомобили над 10 тона са проходите Котленски и Твърдишки, а останалите коли задължително трябва да преминават от там с вериги, предупредиха от АПИ.

В Сливен вятърът продължава да духа със скорост над 12 м/с., но към този момент няма информация за нови щети, съобщиха от кризисния щаб в община Сливен, предаде БНР.

Без ток от вчера са село Раково и хижите на Карандила в сливенската планина. Екипи на ЕВН работят по отстраняване на авариите, но се затрудняват заради буйния вятър. Силен сняг вали в планинската част на областта, коeто усложнява почистването на пътищата до селата.

Силите и средствата за справяне със снегопочистваенето са насочени по направление Бяла-Новачево-Градско, Бяла-Въглен, както и Стара река-Средорек-Божевци. Към Раково е проходимо при зимни условия. Към Карандила е проходимо при зимни условия, каза нсачалникът на отдел "Сигурност и управление при кризи" Снежана Кънева.

До 6 януари остава затворен пътят Сливен-Ичера. Слаб сняг вали по автомагистрала Тракия, но няма снегонавявания и заледени участъци.

Възстановено е движението в тунел "Витиня" по магистрала "Хемус" след аварирал ТИР, който вече е изведен от съоръжението.

По пътищата в община Дулово видимостта е намалена. В района от снощи вали сняг и се очаква обстановката да се усложни. На няколко мяста по главния път за Шумен има почистваща техника.

Заледени участъци и неопесъчени пътища има в района на Главиница и на разклона за село Ситово. Препоръчва се автомобилите да са със зимни гуми и достатъчно гориво, а водачите - със заредени телефони.

Пристанище Варна остава затворено вече втори ден. Силата на вятъра там достига до 10 метра в секунда. Летището обаче работи нормално. Заради силния вятър всички пристанища в Бургас са затворени за маневриране, информираха от държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". Предупредителен жълт код заради вятъра и възможно снегонавяване е в сила за цяла Източна България.

Трети ден жителите на 5 населени места в община Неделино пък са без вода. Заради това общината обяви частично бедствено положение. Без вода са жителите на кметствата Дуня, Върлино, Върли дол, Кундево и Гърнати, където е замръзнал водопроводът.

Най-четени