Собственикът на "Берета Трейдинг": Служител работел неоторизирано с оръжията 24.06 | 14:24

В складовете е имало и други боеприпаси, дошли в пратка, опакована досущ като тези, за които фирмата има договор

От Деляна Петкова

Взривовете край "Петолъчката" са причинени от неоторизирано работене с боеприпасите. Това коментира собственикът на фирмата, натоварена за утилизирането на боеприпасите "Берета Трейдинг - Десислав Делев, пред bTV.

В началото на юни взривове избухнаха в склада, разположен в близост до село Лозенец. При инцидента загинаха трима души. Самият министър на отбраната Аню Ангелов коментира, че неправилно обезвреждане е била причината за взривовете.

В ефира на bTV Делев съобщи още, че действително в складовете е имало различни боеприпаси от тези, които са били по договор с Министерството на отбраната. Той обаче обясни този факт, че те са пристигнали в базата, опаковани като боеприпасите, които фирмата има оторизация да обезврежда.

Пратката е приета от охранителя на фирмата Васил Трифонов. Във фирмата са разбрали за разликата едва след отварянето на пратката. Служителите са снимали различните боеприпаси и са уведомили ръководството за това. Обмисляли са какво да направят с тях.

"Различието между два боеприпаса не убива, нито съхранението му в базата. Белята става, когато се пипа нещо, за което дадено лице не е оторизирано", заяви Десислав Делев.

По думите му работникът, който е отворил и се опитал да работи с боеприпасите, е бил предупреден да не ги пипа. Според Делев това значи, че не технологията по утилизация е причината за избухналия взрив.

Шефът на "Берета Трейдинг" допълни още, че технологията, по която са обезвреждали оръжието е разработено от правоспособен технолог и отговаря на договореното с Министерството на отбраната.

Според заместник-министъра на отбраната Валентин Радев обаче има несъответствие в думите на Десислав Делев и технологията, която е утвърдил.

"Г-н Делев обяснява за това, че служител излязъл от склада, в който се обезвреждат. А според утвърдената технология обезвреждането става на открито, в яма”, заяви заместник-министърът.

Десислав Делев обаче е категоричен, че никой от Министерството на отбраната не е виждал утвърдената технология и твърденията на заместник-министъра не са верни.

Между собственика на базата и министерството остава и спорът за това дали в завода са получили различни боеприпаси или не.

Водещи

Най-четени