Собственици на заведения в Студентски град заплашиха с протести 03.10 | 18:06

Бизнесът предлага да финансира частна охрана в Студенстки град

От Екип iNews

Промените в Закона за висшето образование са лобистки и неефективни. Те не постигат целите за създаване на безопасност и спокойствие на студентите в Студентски град.

Това заяви Диан Тунджев, собственик на заведение по повод миналия на първо четене Закон за висшето образование в парламента. В него се постановява казина и игрални зали, които работят след 22 часа, да не могат да бъдат на по-малко от 100 метра от студентски общежития или вътре в тях.

При заварено положение заведенията, които не отговарят на новите условия, трябва да прекратят дейността си след изтичане на лиценза, издаден от Държавната комисия по хазарта.

Бизнесът смята, че са необходими други по-ефективни мерки, за да се постигне целта като засилване на полицейското присъствие, осветление, изграждане на видеонаблюдение, както и да се подобри контрола в общежитията.

Ако народните представители не отстъпят пред исканията, браншът ще сезира омбудсмана и чрез него ще внесе искане в Конституционния съд за отмяна на тези текстове. Ресторантьорите подчертаха, че ще предприемат всички необходими действия, като не са изключени и протести, за да запазят инвестициите и сигурността в Студентски град.

Бизнесът в Студентски град се поставя в неравностойно положение спрямо бизнеса във всеки друг квартал на София, смята Вангел Кьосев от Сдружението на ресторантьорите. Реформите във висшето образование не трябва да ощетяват частния бизнес, добави той.

Според Кьосев този закон е лобистки и зад него стоят частни и политически интереси, а някой политици си правят PR, имайки предвид именно председателя на образователната комисия Огнян Стоичков. Кьосев смята, ме Стоичков е и най-изявеният защитник на този закон.

Представителите на бизнеса са внесоха днес в Народното събрание становище с конкретни предложения в закона. В него те настояват да не се приравняват казината и игралните зали със заведенията за хранене и развлечения.

"Ние искаме да има диференциация на заведенията за хранене и развлечения, защото според закона за туризма - те биват различни видове", посочи Кьосев.

Браншът е предложил на парламентарната комисия собствениците на заведения да финансират частна охрана от 5 патрула, които да наблюдават реда в Студентски град от 20.00 часа вечерта до 6.00 сутринта.

Ако промените не бъдат отменени, бизнесът ще претърпи сериозни загуби, защото има инвестиции за милиони левове. В Студентски град работят 190 заведения, като попадащите в периметъра за преместване са над 60%, подчерта още Вангел Кьосев.

Най-малкото не е редно да смяташ, че когато си определил като своя таргет група, 35-те хиляди студенти в Студентски град, а не 180-те хиляди жители на "Люлин", те са тези, които ще гарантират своята бърза печалба.

Аз не смятам, че това, че няма да работят през нощта, би следвало да бъде причина за фалита на собствениците на заведения в Студентски град.

Това коментира пък пред iNews народният представител от Коалиция за България и член на Комисията по образованието Валентина Богданова. Позицията й е, че протест може да има, едва тогава, когато процедурата по приемане на закона вече е приключила.

Към настоящия момент още се очакват предложенията, които собствениците на заведения трябваше да изпратят в Комисията по образование. Такива не са получени, но въпреки това те протестираха пред сградата на Народното събрание, по времето, когато заседава комисията.

"Във всички случаи, когато става дума за поправки в Закона за висшето образование, целта им би следвало да бъде сигурността на студентите, качеството на тяхното образование, създаването на възможности за постигане на това, заради което са част от българските университети и това е теза и кауза, която може да обедини всички, включително ангажира и мен", коментира Богданова.

Оттам насетне, според нея, видовете наемни отношения, начинът, по който печелят търговските обекти в Студентски град, са тема на друг разговор.

iNews потърси и позицията на управляващите от ГЕРБ по повод днешния протест. Зам.-председателят на комисията по образование Галина Банковска отказа да коментира с мотива, че очаква предложенията на собствениците.

Тогава групата на ГЕРБ ще вземе решение и ще излезе със становище.

Най-четени