Собствениците на вили плащат по-малко такса "смет" 04.11 | 20:22

Църковните храмове няма да имат такива харчове занапред

От Христина Рафаилова

Собствениците на вили или на други имоти, които не се обитават постоянно, ще плащат по-ниска такса "смет". Това решиха депутатите от бюджетната комисия  по време на второ четене промените на Закона за местните данъци и такси.

Местният налог ще слезе надолу,  тъй като ще отпадне единият от компонентите, който формира дължимата сума – таксата за  сметосъбиране и сметоизвозване, съобщава Нова телевизия. 

Най-вероятно намалението ще бъде различно в отделните общини. Причината е, че във всеки един район налогът е различен. 

От спада на таксата хората ще могат да се възползват, след като докажат пред местната власт, че не обитават съответния имот през цялата година. 

С новите промени църковните храмове няма да плащат подобен  налог. Същото важи за манастирите и прилежащите към тях земи. Средствата, които общините ще загубят от това облекчение ще бъдат компенсирани с пари от държавния бюджет. 

Средствата, които ще бъдат отделени за компенсиране на общинските бюджети, ще бъдат в размер между 500 хил. и 1 млн. лв.", посочи зам.-министърът на финансите Людмила Петкова. 

Молитвените домове и храмове са 931 на брой, като 26% от тях вече са освободени от такса за битови отпадъци, а 7% ползват облекчението частично", посочи  Петкова.

Водещи

Най-четени